Amnesty žiada Rusko preveriť prenasledovanie gayov v Čečensku

Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) vyzvala ruské úrady, aby bezodkladne prešetrili tvrdenia o prenasledovaní príslušníkov sexuálnych menšín v Čečensku.

05.04.2017 14:55
debata (34)

Túto výzvu Amnesty adresovala ruským vyšetrovacím orgánom i ruskému splnomocnencovi pre ľudské práva, ktorých žiada, aby okamžite prešetrili správy o únosoch, mučení, väznení a vraždách homosexuálov v Čečensku.

Amnesty tiež pripomína, že ruské vedenie musí prijať opatrenia na zaručenie bezpečnosti každého občana, ktoré by v Čečensku mohol byť ohrozený vzhľadom na svoju sexuálnu orientáciu. Podľa AI by ruské vedenie malo rozhodne odsúdiť aj akékoľvek znevažujúce a diskriminujúce komentáre, akých sa v súvislosti s kauzou dopustili niektorí štátni úradníci.

Tri úmrtia

Ako pripomenula agentúra Interfax, ide o prípad, na ktorý upozornil ruský denník Novaja gazeta. Podľa materiálu, ktorý denník zverejnil, v Čečensku bolo pre podozrenie z homosexuality zadržaných okolo 100 ľudí, pričom najmenej traja vo väzbe zomreli.

Novaja gazeta vo svojom dnešnom vydaní napísala, že v Čečensku sú údajne tajné väznice, kde zadržiavajú homosexuálov. Podľa zdrojov denníka sa jedna z väzníc nachádza v meste Argun.

Hovorca čečenského prezidenta Alvi Karimov uplynulú sobotu podľa agentúry Interfax odmietol tvrdenia médií o prenasledovaní mužov homosexuálnej orientácie v Čečensku. Zverejnené informácie označil za „pokus očierniť Čečenskú republiku“ a vyhlásil, že „nie je možné prenasledovať tých, ktorých v republike niet.“

Oficiálne v Čečensku nie sú

„Keby v Čečensku boli takíto ľudia, bezpečnostné orgány by s nimi nemali žiadne starosti, lebo samotní ich príbuzní by ich poslali tam, odkiaľ niet návratu,“ uviedol Karimov podľa Interfaxu.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vyhlásil, že Kremeľ nemá dôveryhodné informácie o prenasledovaní homosexuálov v Čečensku. Dodal však, že orgány rezortu vnútra budú tieto tvrdenia preverovať.

Prípadom sa zaoberal už aj čečenský ombudsman pre ľudské práva Nurdi Nuchažijev, ktorý podľa Interfaxu vyhlásil, že ide o nedôveryhodnú informáciu. Označil ju aj za pokus o diskreditáciu Čečenskej republiky.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #prenasledovanie #Čečensko #Amnesty International #AI #LGBTI+