V kauze vyvesenia trenírok na Pražskom hrade padli podmienečné tresty

Obvodný súd pre Prahu 1 udelil podmienečné tresty trojici členov umeleckej skupiny Ztohoven, ktorí predvlani vyvesili na Pražskom hrade červené trenírky namiesto prezidentskej štandardy. Podľa vlastných slov chceli týmto spôsobom vyjadriť svoj nesúhlas s vulgárnymi vyjadreniami prezidenta Miloša Zemana. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

05.04.2017 15:22
debata (10)

Súd uznal trojicu obvinených – Davida Honsa, Matěja Hájeka a Filipa Crháka – za vinných z poškodenia strechy Hradu, z krádeže štandardy a verejnej hrubej neslušnosti. Udelil im polročné tresty s ročným odkladom a tiež finančnú pokutu vo výške 63 544 eur.

Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný a strany sporu sa voči nemu môžu odvolať. Prokurátorka sa už vyjadrila, že udelené podmienečné tresty považuje za príliš nízke.

Obvinených dnes v súdnej sieni zastupovali len ich právni zástupcovia. Tí bránili svojich mandantov najmä s poukazom na slobodu prejavu, ktorý zaručuje ústava Českej republiky.

Podľa vlaňajšieho rozhodnutia toho istého pražského súdu sa trojica žiadneho trestného činu nedopustila. Odvolací súd však tento verdikt na podnet prokurátorky zrušil a nariadil konanie nového procesu.

Traja členovia Ztohoven prezlečení za kominárov vyliezli v septembri 2015 po lešení na strechu Pražského hradu a vymenili prezidentskú štandardu za obrovské červené trenírky. Podľa vlastných slov chceli týmto skutkom vyjadriť kritický postoj voči prezidentovi, najmä voči jeho vulgárnym vyjadreniam a príklonu k diktátorským režimom. Podľa nich trenírky predstavovali „štandardu muža, ktorý sa nehanbí za nič“.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #Pražský hrad #trenírky