V Sýrii zabíjal plyn. Moskva bráni Asada

Bol to barbarský útok sýrskeho režimu zakázanými chemickými zbraňami? Alebo si rebeli za oblak smrtiaceho plynu, ktorý zabil vyše sedemdesiat civilistov a priotrávil ďalšie stovky, môžu sami, lebo držali toxické látky v zbrojných skladoch a tie zasiahol nálet vládnych vzdušných síl? Svetové mocnosti sa znova nevedia zhodnúť na spoločnej reakcii na utorňajšiu tragédiu v provincii Idlib.

05.04.2017 19:22
sýria, idlib Foto: ,
Muž nesie na rukách dieťa po útoku chemickými látkami.
debata (98)

Moskva, ktorá drží ochrannú ruku nad režimom Bašára Asada, v Bezpečnostnej rade OSN odmietla podporiť spoločný návrh rezolúcie Washingtonu, Paríža a Londýna. Ten mal odsúdiť útok a žiadať jeho vyšetrenie. „Žiaľ, Spojené štáty, Francúzsko a Veľká Británia na základe totálne falošnej informácie znova raz predložili do Bezpečnostnej rady OSN návrh rezolúcie, ktorá má absolútne protisýrsky charakter,“ vyhlásila hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Maria Zacharovová. Rusko, ktoré aj v minulosti využilo právo veta a zablokovalo návrhy rezolúcií rátajúce s postihom pre Asadov režim, podľa Zacharovovej schválenie dokumentu v predloženej podobe nepovažuje za reálne.

Západné krajiny obviňujú Asadove ozbrojené sily z najhoršieho chemického útoku za posledné štyri roky. Washington je presvedčený, že smrť desiatok ľudí spôsobila nervovoparalytická látka sarín, ktorú na mesto Chán Šajchún vrhlo sýrske vojenské lietadlo. Moskva však ponúkla alternatívnu verziu, ktorá by mohla zaštítiť Asada. Podľa nej toxická látka patrila rebelom a do ovzdušia unikla po tom, čo ich zbrojný sklad zasiahlo sýrske vládne letectvo.

Prečítajte si aj glosu Naša nečinnosť

Dvaja americkí predstavitelia pod podmienkou anonymity odmietli ruské úvahy: „Tomu chýba dôveryhodnosť,“ povedal jeden. „Ruské tvrdenie nie je v súlade s realitou,“ konštatoval ďalší.

Charitatívna organizácia Lekári bez hraníc potvrdila, že jedna z jej nemocníc v Sýrii ošetrovala pacientov zo Chán Šajchúnu „so symptómami rozšírených zreníc, svalových kŕčov a mimovoľným vyprázdňovaním čriev, čo sa zhoduje s príznakmi po zásahu neurotoxickými látkami, ako je sarín“. „Náš tím navštívil aj ďalšie nemocnice, ošetrujúce obete, a zaznamenal silný zápach chlóru, čo naznačovalo, že boli vystavené otravnej látke,“ dodali vo vyhlásení Lekári bez hraníc. Svetová zdravotnícka organizácia tiež konštatovala, že príznaky boli zhodné s účinkami neurotoxickej lát­ky.

Odlišná interpretácia utorňajšej tragédie v Chán Šajchúne hrozí prerásť do zatiaľ najostrejšieho diplomatického konfliktu medzi Kremľom a Bielym domom od nástupu prezidenta Donalda Trumpa. Trump a jeho minister zahraničných vecí Rex Tillerson, ktorí iba pred pár dňami vysielali signály, že na rozdiel od exprezidenta Baracka Obamu nebudú trvať na odchode Asada zo sýrskej politickej scény, postoj zrazu zásadne pritvrdili. Bombardovanie Chán Šajchúnu označil Trump za „ohavnú akciu režimu Bašára Asada, ktorú civilizovaný svet nemôže ignorovať“. Tillerson, ktorý má na budúci týždeň navštíviť Rusko, obvinil nielen Asada, ale varoval aj Moskvu a Teherán. „Vyzývame Rusko a Irán, aby uplatnili svoj vplyv na sýrsky režim a zabezpečili, aby sa také hrozné útoky už neopakovali,“ vyhlásil a dodal, že Moskva a Teherán nesú ako „samozvaní garanti prímeria z Astany zodpovednosť za týchto mŕtvych“.

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov odmietol odpovedať na otázku, či najnovší vývoj v Sýrii bude mať vplyv na vzťahy Moskvy s Washingtonom. Potvrdil však, že postoj Ruska k Asadovi sa nezmenil. Podobne sa vyjadril aj hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorý z tragédie v Chán Šajchúne obvinil rebelov. „Rusko a jeho ozbrojené sily budú pokračovať v operáciách na podporu protiteroristických operácií ozbrojených síl Sýrie, aby oslobodili krajinu,“ vyhlásil Peskov.

Asadov režim akúkoľvek zodpovednosť za chemický útok odmieta. Damask sa bráni tým, že už v roku 2013 sa chemických zbraní vzdal a tie, čo mal, odovzdal na zničenie medzinárodnému spoločenstvu. Rebeli však tvrdia, že časť zásob si Asad ponechal a jeho armáda zakázaný arzenál ďalej používa.

Pred necelými štyrmi, po tom, čo sýrska vláda chemickým útokom na rebelmi kontrolovanú Ghútu zabila stovky ľudí, Bezpečnostná rada OSN prijala uznesenie, že ak Asad k nasadeniu takých zbraní znova pristúpi, medzinárodné spoločenstvo na jeho režim uvalí sankcie a prípadne spustí aj vojenskú akciu. Prezident Obama v tom čase označil použitie chemických zbraní za „červenú čiaru“, a ak bude prekročená, bude nasledovať vojenský zásah.

Darcovia sľúbili Sýrii šesť miliárd dolárov

Šesť miliárd dolárov sľúbili účastníci medzinárodnej darcovskej konferencie v Bruseli tento rok na pomoc vojnou zmietanej Sýrii. V blízkovýchodnej krajine medzitým pokračujú boje, ktoré si vyžiadali už 400 000 obetí.

Miliardy dolárov od darcov zo siedmich desiatok krajín majú byť tento rok použité nielen na pomoc obyvateľom priamo v Sýrii, ale aj sýrskym utečencom usadeným najmä v okolitých krajinách.

ČTK

© Autorské práva vyhradené

98 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #chemické zbrane #Bezpečnostná rada OSN #Bašár al-Asad #Idlib