Trump odvolal kontroverzného poradcu Bannona z bezpečnostnej rady

Americký prezident Donald Trump odvolal svojho hlavného stratéga Steva Bannona z funkcie stáleho člena Národnej bezpečnostnej rady (NSC), ktorá je kľúčovým poradným orgánom prezidenta v otázkach boja proti terorizmu či vojenských misií. Podľa agentúry AP to vyplýva zo zverejneného textu Bieleho domu o novom zložení rady.

05.04.2017 19:00
debata (15)

Kontroverzný poradca bol členom rady zloženej z politických, vojenských a bezpečnostných špičiek od januára a mnohí ho kritizovali ako nekompetentného.

Trump pôvodne účasť Bannona, ktorého názory sú označované za xenofóbne či rasistické, na bezpečnostných rokovaniach obhajoval s tým, že je to bývalý príslušník námorníctva. Teraz však prezident svoje rozhodnutie prehodnotil.

Nemenovaný činiteľ Bieleho domu podľa agentúry Bloomberg odvolanie vysvetlil tým, že Bannon bol v rade okrem iného preto, aby dohliadal na iného Trumpovho poradcu Michaela Flynna, ktorý zastával funkciu hlavného bezpečnostného poradcu. Z dôvodu, že neinformoval prezidenta o svojich schôdzkach s ruským veľvyslancom, bol Flynn vo februári odvolaný, a preto už podľa spomínaného činiteľa nebolo treba Bannona v rade ďalej udržiavať.

Niekdajší šéf ultrapravicového webu Breitbart publikujúceho otvorene protižidovské, protimoslimské či sexistické materiály, zostáva hlavným stratégom prezidenta USA.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #Steve Bannon