V Nemecku začala pôsobiť nová časť armády pre kybernetický boj

V Nemecku oficiálne začala činnosť časť armády, ktorá bude chrániť zariadenia bundeswehru pred kybernetickými útokmi a v prípade potreby takéto útoky sama vykonávať. Do leta má v tejto zložke armády, ktorá bude mať rovnaké postavenie ako pechota, námorníctvo alebo letectvo, pôsobiť 13 500 vojakov a civilistov.

05.04.2017 21:28
nemecko, kybernet Foto: ,
V Nemecku začala činnosť časť armády, ktorá bude chrániť zariadenie bundeswehru pred kybernetickými útokmi.
debata (15)

„Je to historický okamih pre našu armádu,“ vyhlásila pri slávnostnom začatí v Bonne ministerka obrany Ursula von der Leyenová (CDU), podľa ktorej sa z kybernetického priestoru dávno stalo nové bojisko.

Nutnosť vzniku veliteľstva nazvaného Kybernetický a informačný priestor (CIR), do ktorého sa zlúčia doterajšie skupiny zodpovedné za rovnakú činnosť, zdôvodňuje ministerstvo obrany okrem iného rastúcim počtom hackerských útokov na armádne zariadenia.

„Hackerské útoky sú stále komplexnejšie,“ uviedol pred časom generál Ludwig Leinhos, ktorý stojí na čele novej armádnej zložky. Len za prvých deväť týždňov tohto roka podľa neho voči nemeckej armáde smerovalo 284 000 hackerských útokov. Za časťou z nich stojí snaha o špionáž, ďalšie cielia priamo na zničenie častí armádnej infraštruktúry, čo je podľa neho ešte výrazne nebezpečnejšie.

Plne funkčná má byť nová zložka v roku 2021. Do tej doby však podľa ministerky obrany potrebuje ešte výrazne navýšiť počet expertov v oblasti informačných technológií. K tomu má prispieť aj pripravovaná náborová kampaň, ktorá má do armády prilákať aj potenciálnych hackerov. Časť odborníkov vyškolí armádna univerzita.

Nové veliteľstvo sa má sústrediť predovšetkým na obrannú činnosť, v určitých prípadoch môže však tiež zaútočiť. Parlamentný splnomocnenec pre armádu Hans-Peter Bartels (SPD) preto požaduje, aby bol každý kybernetický útok nemeckej armády schválený parlamentom. „Každé útočné opatrenie našej armády, ktorá je v ústave zakotvená ako parlamentná – potrebuje výslovný mandát Spolkového snemu,“ povedal denníku Neue Osnabrücker Zeitung. Takéto pravidlo podľa neho neplatí len pre vojenské útoky, ale musí platiť aj pre tie kybernetické.

Von der Leyenová uviedla, že počíta s tým, že Spolkový snem stanovuje možnosti a hranice pre prípadné kybernetické útoky zo strany Nemecka. „Akonáhle nejaký útok ohrozí funkčnosť alebo schopnosť nasadenia našich síl, môžeme sa ofenzívne brániť,“ dodala.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #kybernetická bezpečnosť