Rada bezpečnosti OSN o návrhu rezolúcie o Sýrii nehlasovala

Bezpečnostná rada OSN ukončila svoje rokovanie o údajných chemických útokoch v Sýrii bez toho, aby hlasovala o predloženom návrhu rezolúcie. Na zasadnutí bola z útokov obvinená sýrska vláda a Rusko čelilo kritike za to, že nedokáže Damask udržať pod kontrolou.

05.04.2017 22:59
debata (16)

Americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová nazvala sýrskeho prezidenta Bašára Asada „mužom bez svedomia“ a povedala, že Sýria, Rusko a Irán „nemajú záujem o mier“.

„Ak by si bolo Rusko splnilo svoje povinnosti, sýrskemu režimu by nezostali žiadne chemické zbrane na použitie,“ dodala Haleyová, ktorá v apríli predsedá Bezpečnostnej rade OSN.

Predstaviteľ Ruska, ktoré je hlavným spojencom Asada, povedal, že nevidí dôvod na schvaľovanie rezolúcie, ktorá vyzýva na vyšetrovanie útokov. Zástupca ruského veľvyslanca pri OSN Vladimir Safronkov dodal, že videozáznam z údajných útokov bol „zinscenovaný“ a vyzval na „dôkladné, odpolitizované vyšetrovanie založené na spoľahlivých a overiteľných faktoch“.

Hovorca ruského ministerstva obrany povedal, že sýrske letectvo bombardovalo v provincii Idlib povstalecké laboratórium, kde sa vyrábali chemické zbrane. Generál Igor Konašenkov, ktorého citovala štátna tlačová agentúra TASS, vyhlásil, že „tento významný arzenál, chemické zbrane, bol dodávaný militantom v Iraku“.

Sýrska opozícia na tlačovej konferencii v Istanbule označila tvrdenie Ruska za „lož“ a následne vydala vyhlásenie, v ktorom vyzvala OSN, aby zakázala prelety lietadiel nad Sýriou.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #chemické zbrane #Bezpečnostná rada OSN #Bašár al-Asad #Idlib