Sýrsky minister: V Idlibe sme bombardovali sklad zbraní

Sýrsky minister zahraničia Valíd Mualim poprel, že by vláda v Chán Šajchúne použila chemické zbrane.

06.04.2017 07:21 , aktualizované: 14:29
debata (30)

K utorkovej otrave desiatok ľudí toxickým plynom v meste Chán Šajchún v provincii Idlib uviedol, že vládne lietadlá bombardovali sklad zbraní radikálnych islamistov z Fronty dobytia Sýrie, predtým známej ako An-Nusrat.

Aj hovorca ruského prezidenta kritizoval to, že Západ rýchlo našiel vinníka utorkovej tragédie a označil ním sýrske vládne sily.

Unáhlené závery

„Nevyhnutná je výmena údajov a vyhodnotenie informácií a až potom možno robiť závery, nie pred tým. Závery, ktoré sa robia pred výmenou informácií a pred vyšetrovaním, nemôžu byť považované za závery odrážajúce realitu,“ uviedol hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Reagoval tak na rýchle označenie vinníka utorkovej udalosti v Chán Šajchúne zo strany Západu.

Podľa exilovej Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR) a rady západných krajín toxický plyn zhodili na mesto lietadlá sýrskej vlády či jej spojenca Ruska. Ruské ministerstvo obrany už skôr uviedlo, že plyn sa do ovzdušia rozšíril, keď sýrske lietadlá bombardovali sklad zbraní povstalcov.

Nikdy proti vlastnému ľudu

Peskov tiež upozornil, že po tragédii nebol možný prístup na miesto činu, a tak nikto, ani americká strana nemôže podľa neho disponovať dôveryhodnými informáciami. Chemický útok by podľa hovorcu najviac hral do kariet odporcom sýrskej vlády.

„Môžem vás znovu uistiť, že sýrska armáda nepoužila a ani nikdy nepoužije tento typ zbraní proti vlastnému ľudu, proti našim deťom, ani proti teroristom, ktorí zabíjajú našich ľudí,“ uviedol na tlačovej konferencii v Damasku minister Mualim.

Sýrska vláda označuje za teroristov i povstalcov, ktorí od roku 2011 vedú vojnu proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Chemické zbrane v obytnej zóne

Šéf sýrskej diplomacie tiež povedal, že cieľom náletu v Chán Šajchúne bol sklad zbraní radikálnych islamistov zo skupiny predtým známej ako Fronta An-Nusrat. Tá sa do bojov v Sýrii zapojila ako hlavná radikálna skupina napojená na teroristickú sieť al-Kájda a neskôr sa premenovala na Front dobytia Sýrie.

Mualim tiež uviedol, že táto skupina skladuje chemické zbrane nakúpené od Iraku a Turecka v obytných štvrtiach, kde žijú civilisti.

Na otázku agentúry AFP, či minister predloží dôkazy o tom, že vláda nevykonala chemický útok, Mualim odpovedal: „Ako môžem ísť do Chán Šajchúnu, keď je pod kontrolou skupiny An-Nusrat?“

Poskytneme informácie

Ohľadom vyšetrovania minister povedal, že by hlavne malo byť „nestranné a nespolitizované“.

„Dodáme Organizácii pre zákaz chemických zbraní (OPCW) informácie našich spravodajských služieb o transporte chemických zbraní do Sýrie z Iraku a z Turecka,“ povedal Mualim.

Pri bombardovaní obce Chán Šajchún v oblasti ovládanej povstalcami sa do ovzdušia dostal jedovatý plyn, ktorý zabil podľa rôznych zdrojov až 100 ľudí, vrátane mnohých žien a detí.

Organizácia Lekári bez hraníc (MSF) v stredu uviedla, že obete vykazujú príznaky zasiahnutia najmenej dvoma rôznymi chemickými látkami, z ktorých jednou by mohol byť sarin a druhou chlór.

Počet obetí stúpol na 86

Na 86 mŕtvych stúpol počet obetí leteckého útoku chemickými zbraňami, ku ktorému došlo v utorok v provincii Idlib na severozápade Sýrie.

Podľa ľudskoprávnej organizácie SOHR je medzi obeťami leteckého útoku na povstalcami ovládané mesto Chán Šajchún v provincii Idlib 30 detí a 20 žien. Ďalších približne 200 ľudí je zranených alebo nezvestných.

Záchranár dýcha prostredníctvom kyslíkovej... Foto: Reuters, AMMAR ABDULLAH
Idlib, útok, chemicky utok, syria Záchranár dýcha prostredníctvom kyslíkovej masky, zatiaľ čo jeho kolegu ošetruje doktorka, po tom, čo sa obaja vrátili zo zásahu v oblati, ktorú zasiahol údajný chemický útok v meste Chán Šajchún v provincii Idlib v Sýrii.

Viacero západných mocností zo zodpovednosti za útok obviňuje vládu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Asad hádže vinu na povstalcov

Rusko, ktoré je Asadovým najsilnejším spojencom, však takéto obvinenia odmieta a tvrdí, že lietadlá sýrskych vzdušných síl zasiahli veľký sklad chemických zbraní a munície patriaci vzbúrencom.

Hovorca ruského ministerstva obrany generál Igor Konašenkov totiž na margo údajného útoku bojovými chemickými látkami uviedol, že sýrske vzdušné sily v skutočnosti útočili na laboratórium militantov, v ktorom sa vyrábali chemické zbrane.

Útok na sklad je klamstvo

„Z tohto veľkého arzenálu vyvážali militanti chemické zbrane do Iraku,“ povedal Konašenkov pre ruskú štátnu tlačovú agentúru TASS.

Podpredseda opozičnej Sýrskej národnej koalície Bašár Hakim však tvrdenia ruského rezortu obrany označil za lživé.

„Niekto tvrdí, že cieľom útokov bol sklad zbraní. To je lož,“ uviedol Hakim bez toho, aby menoval Rusko.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #chemický útok #sarín #chlór #Idlib