Pred slávnosťou 102. výročia bitky o Gallipoli varovali pred teroristickým útokom

Austrália a Nový Zéland varovali pred možným teroristickým útokom na spomienkových slávnostiach na tureckom polostrove Gallipoli.

06.04.2017 10:23
debata (1)

Práve na tureckej pôde si 25. apríla stovky Austrálčanov a Novozélanďanov pripomenú 102. výročie začiatku bitky o Gallipoli, jednej z prelomových udalostí prvej svetovej vojny.

Austrálska ministerka zahraničných vecí Julie Bishopová vo vyhlásení uviedla, že turecké úrady boli o bezpečnostnej hrozbe upovedomené a „tradične poskytnú vysokú úroveň ochrany počas Dňa Austrálsko-novozélandského armádneho zboru“.

Na cestu do Turecka je zaregistrovaných takmer 500 Austrálčanov a Novozélanďanov.

„Vláda dostala tajné informácie, ktoré naznačujú, že teroristi by sa počas Dňa Austrálsko-novozélandského armádneho zboru na polostrove Gallipoli mohli pokúsiť o útok,“ uvádza sa vo vyhlásení Bishopovej.

Austrálska i novozélandská vláda odporučili svojim občanom počas pobytu v Turecku vysokú obozretnosť a zvážiť cestu do Ankary a Istanbulu. „Turecké úrady berú túto záležitosť veľmi vážne. Oslavy na Gallipoli sú totiž rovnako dôležité pre turecký ľud ako pre Austrálčanov,“ vyhlásil austrálsky minister pre záležitosti veteránov Dan Tehan.

Deň Austrálsko-novozélandského armádneho zboru (Anzac Day) je každoročným spomienkovým podujatím viažucim sa na prvú veľkú bitku prvej svetovej vojny za účasti armád týchto dvoch oceánskych štátov.

Bitka o Gallipoli bolo ozbrojené stretnutie medzi jednotkami Britského impéria, Francúzska a Osmanskej ríše. Operácia mala za cieľ obsadiť prieliv Dardanely a zabezpečiť spojenie pre vojenskú a hospodársku pomoc Rusku.

Bitka trvala od apríla 1915 do januára 1916 a skončila sa ťažkými stratami na oboch stranách.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Nový Zéland #Turecko #hrozba #Austrália #gallipoli