Zeman zvažuje udelenie milosti odsúdenému vrahovi Kajínkovi

Český prezident Miloš Zeman zvažuje udelenie milosti nájomnému vrahovi Jiřímu Kajínkovi, ktorý bol 23. júna 1998 odsúdený na doživotie.

06.04.2017 20:56
Miloš Zeman, prezident Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman.
debata (8)

„Je vo väzení asi 20 rokov a existujú dôvodné pochybnosti o jeho vine,“ povedal Zeman v Čáslavi podľa servera iDNES.cz.

Plzenský súd odsúdil Kajínka na doživotie za to, že v roku 1993 zastrelil v serpentínach pod plzenským väzením Bory podnikateľa Štefana Jandu a jeho osobného strážcu Juliána Pokoša. Druhý strážca útok prežil. Údajne zabíjal na objednávku.

Kajínek sa opakovane pokúšal dostať legálne na slobodu, usiloval sa o obnovenie procesu, ale neúspešne.

V knihe, ktorú napísal, uvádza: „Za svoj život som bol štyrikrát odsúdený. Dvakrát za to, čo som naozaj urobil. Po štvrtý raz ma odsúdili za niečo, čo som vôbec neurobil, a ešte k tomu na doživotie.“

V roku 2000 ušiel z najprísnejšie stráženého českého väzenia v Mírove, ktoré je umiestnené v stredovekom hrade v okrese Šumperk. Napriek rozsiahlemu pátraniu ho zadržali až o 40 dní v Prahe. Jeho životným príbehom sa inšpiroval český kriminálny film nazvaný Kajínek (2010). Obhajkyňa v ňom hľadá dôkazy o tom, či sa stal obeťou konšpirácie alebo či je naozaj chladnokrvný zabijak.

Zeman povedal, že pred časom požiadal dnes už bývalú ministerku spravodlivosti Helenu Válkovou, aby preskúmala správnosť procesu s Kajínkom, ktorú spochybnil už jeden z jej predchodcov vo funkcii Pavel Rychetský. Z funkcie však bola odvolaná, preto k tomu nedošlo.

Český prezident sa po nástupe do funkcie vzdal udeľovania milostí, označil ich za prežitok a túto právomoc prenechal ministerstvu spravodlivosti. Súčasne udelenie milosti podmienil tým, že sa dotyčný nedopustil závažného trestného činu, že je v dôsledku vážnej choroby ohrozený na živote a že má domáce zázemie, ktoré ho po prepustení z väzenia prijme.

Ministerstvo spravodlivosti ČR uviedlo, že návrh na milosť pre Kajínka prezidentovi nepredložilo, ale hlava štátu napriek tomu môže Kajínkovi milosť udeliť na základe vlastného rozhodnutia, informoval server.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #jiří kajínek