V Moskve a Petrohrade sa po atentáte konali smútočné akcie

V Moskve aj Petrohrade sa konali smútočné sprievody na uctenie obetí pondelňajšieho teroristického útoku v petrohradskom metre. Podľa polície sa stretnutí na Manéžnom námestí v centre Moskvy zúčastnilo vyše 50 000 ľudí, ruská rozhlasová stanica Echo Moskvy však odhaduje počet účastníkov na iba 5 000. Na smútočnú akciu, ktorá sa konala pri stanici metra Technologický inštitút v Petrohrade, prišlo podľa agentúry Interfax niekoľko sto ľudí. Za každú obeť vypustili v Petrohrade k nebu jedného bieleho holuba.

06.04.2017 22:15
rusko, moskva, teror Foto: ,
Na obete atentátu z Petrohradu spomínali aj v Moskve.
debata (4)

Vstup na míting v Moskve bol z Alexandrovského sadu, kde stála biela tribúna s obrazom Medeného jazdca, jedného zo symbolov Petrohradu, a s nápisom „Sme s tebou, Petrohrad!“. Podľa Echa mnohí účastníci prišli iba položiť kvety a odchádzali ešte pred skončením akcie.

Okolo Manéžneho námestia platili sprísnené bezpečnostné opatrenia. Na mieste bola polícia a jednotky národnej gardy. Policajti pred akciou uzavreli ulice v okolí a upozornili vodičov, že miestom nebude možné prechádzať.

V Petrohrade miestny gubernátor Georgij Poltavčenko na mítingu pri stanici metra Technologický inštitút vyhlásil, že snaha vyvolať atentátom strach u obyvateľov mesta bola neúspešná. „Teroristom je jedno, koho zabijú. Ich cieľom je šíriť strach, neistotu a nejednotnosť. Lenže to sa prerátali. Nešťastie Petrohrad zjednotilo, spoločne smútime a prajeme zraneným skoré uzdravenie,“ povedal Poltavčenko.

Spomienka na obete pri stanici metra... Foto: SITA/AP, Dmitri Lovetsky
rusko, petrohrad, terorizmus Spomienka na obete pri stanici metra Technologický inštitút v Petrohrade.

Aj v Petrohrade boli posilnené bezpečnostné opatrenia a účastníci pietnej akcie museli prejsť cez detektory kovu.

Smútočné stretnutie sa uskutočnilo aj vo Vladivostoku a ďalšie boli naplánované aj v iných mestách po celom Rusku. Moskovská radnica míting povolila, hoci podľa zákona usporiadatelia musia o povolenie požiadať minimálne desať až pätnásť dní pred akciou. Vedenie metropoly argumentovalo tým, že sa nejedná o politickú udalosť. Podľa Echa Moskvy však niektorí účastníci prišli s vlajkami rôznych politických strán.

Pri teroristickom útoku v petrohradskom metre zahynulo 14 ľudí vrátane samovražedného atentátnika a päť desiatok osôb utrpelo zranenia.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #teror v Petrohrade