BR OSN odsúdila raketovú skúšku Severnej Kórey

Bezpečnostná rada OSN vo štvrtok ostro odsúdila Severnú Kóreu za stredajšie skúšobné odpálenie balistickej rakety.

07.04.2017 08:33
debata (8)

Súčasne vyzvala Pchjongjang na úplné zastavenie raketových testov v súlade s príslušnými rezolúciami OSN.

Severná Kórea v stredu odpálila ďalšiu balistickú strelu stredného doletu. Podľa amerických predstaviteľov sa skúška nevydarila, raketa sa vymkla spod kontroly a zrútila sa do oceánu.

Členovia Bezpečnostnej rady (BR OSN) vo štvrtok v spoločnom vyhlásení najnovšiu raketovú skúšku Severnej Kórey jednohlasne odsúdili a vyjadrili nad ňou „krajné znepokojenie“.

Takýmto počínaním KĽDR výrazne zvyšuje napätie v celom regióne, pričom „flagrantne a provokatívne ignoruje Bezpečnostnú radu,“ uvádza sa vo vyhlásení BR OSN.

Najvyšší orgán svetovej organizácie prijal už dovedna šesť rezolúcií, ktoré zakázali Severnej Kórei raketové a jadrové skúšky a uvalili na ňu sankcie.

Predchádzajúci raketový test Pchjongjang uskutočnil len pred necelými troma týždňami. Počas vlaňajšieho roka vykonala KĽDR dve jadrové skúšky a 24-krát otestovala balistické strely.

Šéf americkej diplomacie Rex Tillerson počas svojej marcovej cesty po Ázii vyhlásil, že jednou z možností riešenia severokórejskej otázky by mohla byť preventívna vojenská akcia. Existujú totiž obavy, že by Pchjongjang mohol už čoskoro vyvinúť rakety s dlhým doletom schopné niesť jadrové hlavice, ktoré by mohli zasiahnuť Spojené štáty.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #BR OSN #Bezpečnostná rada OSN #balistická raketa