Chán Šajchún sa stal opäť terčom náletu, zatiaľ bez obetí

Sýrske mesto Chán Šajchún, v ktorom v utorok zomrelo na otravu toxickým plynom vyše 80 ľudí, sa opäť stalo terčom náletu. Informovala o tom exilová Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR), podľa ktorej zatiaľ nie sú správy o obetiach.

07.04.2017 12:14
debata (11)

SOHR uviedla s odvolaním sa na svedkov z miesta, že neidentifikovateľné lietadlo bombardovalo cestu na severnom okraji mesta Chán Šajchún. Nálet spôsobil materiálne škody, ale zatiaľ nie sú správy o tom, že by pri ňom niekto zahynul.

Mesto Chán Šajchún leží v prevažne sunnitskej provincii Idlib, ktorá je jednou z posledných bášt sýrskej opozície. V súčasnosti je pod kontrolou islamistov z Frontu dobytia Sýrie, predtým známeho ako An-Nusra, ktorý sa preslávil ako radikálna skupina napojená na teroristickú sieť al-Kájda.

V utorok sa mesto stalo terčom náletu sýrskych vládnych síl, po ktorom sa do ovzdušia rozptýlil zatiaľ neznámy toxický plyn. Ten spôsobil smrť najmenej ôsmich desiatok ľudí. Podľa mnohých západných krajín, vrátane USA, a SOHR išlo o chemický útok sýrskeho režimu. Sýrska vláda a jeho spojenec Rusko tvrdia, že vládne lietadlá zasiahli sklad chemických zbraní islamistov z Frontu dobytia Sýrie.

Organizácia Lekári bez hraníc (MSF) v stredu uviedla, že obete vykazujú príznaky zasiahnutia najmenej dvoma rôznymi chemickými látkami, z ktorých jedna mohol byť sarin a druhá chlór.

Spojené štáty v reakcii na utorkovej nálet, ktorý označili za jasný útok chemickými zbraňami, bombardovali sýrsku leteckú základňu neďaleko Homsu. Práve z nej mali podľa Washingtonu štartovať v utorok lietadla s chemickými zbraňami.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Chán Šajchún