Baskická ETA sa vzdala všetkých zbraní a výbušnín

Baskická separatistická skupina ETA oznámila, že všetky svoje zbrane, muníciu a výbušniny odovzdala mimovládnym organizáciám. ETA však zároveň varovala, že odzbrojovací proces nebol oficiálne ukončený.

07.04.2017 12:30
španielsko, ETA, baskicko Foto: ,
ETA (Baskicko a jeho sloboda) v roku 2011 oznámila, že sa zrieka násilia vo svojom zápase za nezávislosť baskických oblastí na severe Španielska a na juhozápade Francúzska.
debata (1)

„Po odovzdaní všetkej výzbroje (zbraní a výbušnín) baskickým mimovládnym organizáciám sa (ETA) stala neozbrojenou organizáciou,“ uvádza sa v liste opatrenom pečaťou ETA, ktorý na svojej webovej stránke zverejnila spravodajská televízia BBC. Ide o prvé verejné komuniké tejto separatistickej organizácie po piatich rokoch.

ETA (Baskicko a jeho sloboda) v roku 2011 oznámila, že sa zrieka násilia vo svojom zápase za nezávislosť baskických oblastí na severe Španielska a na juhozápade Francúzska. Ešte sa však musí odzbrojiť alebo rozpustiť.

Skupine sa pripisuje smrť vyše 800 ľudí, ktorých zavraždila v rokoch 1968–2010 pri bombových teroristických útokoch. Obeťami boli zväčša jej „nepriatelia“ ako politici a policajti, ale zahynulo aj mnoho náhodných, nevinných ľudí.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ETA