Ruský opozičný aktivista Razvozžajev je na slobode

Ruského opozičného aktivistu Leonida Razvozžajeva prepustili na slobodu z väzenia, kde si odpykal 4,5-ročný trest za organizovanie masových nepokojov v Rusku. Razvozžajev v telefonickom rozhovore pre agentúru Interfax potvrdil, že bol ráno prepustený z pracovného tábora v Krasnojarskom kraji. Dodal, že ešte dnes má v úmysle odcestovať z Krasnojarska do Moskvy.

07.04.2017 14:14
debata (5)

Tlačová služba Správy väzenských zariadení v Krasnojarskom kraji spresnila, že po prepustení na slobodu zostane Razvozžajev ešte dva roky pod dohľadnom úradov, keďže tak rozhodol súd. Tento verdikt súdu platí aj preto, že Razvozžajev vo väzení často nerešpektoval väzenský poriadok.

Razvozžajev bol 24. júla 2014 spolu s ďalším aktivistom, Sergejom Udaľcovom, odsúdený na 4,5 roka väzenia za organizovanie a uskutočnenie masových protikremeľských nepokojov v rokoch 2011 a 2012. Akcia v máji roku 2012 na Blatnom námestí v Moskve prerástla do potýčok s políciou. Obaja muži svoju vinu odmietli.

Kritici ruskej vlády označili proces s dvojicou aktivistov za politický a vykonštruovaný so zámerom presvedčiť verejnosť, že masové demonštrácie proti vláde Vladimira Putina organizovala skupinka extrémistov financovaných zo zahraničia.

Pomôcť tomu mal aj dokumentárny film Anatómia protestu-2, ktorý odvysielala Kremľu naklonená stanica NTV. Jeho autori tvrdia, že aktivisti pripravovali v Rusku nepokoje, ktorých cieľom bolo zvrhnutie súčasnej vlády, pričom moci sa chceli chopiť aj vďaka finančnej pomoci zo zahraničia.

Súd dospel k záveru, že organizátorom protestov proti Putinovi bol gruzínsky politik Givi Tagramadze, s ktorým boli obaja aktivisti ruskej opozície v kontakte. Sudca v zdôvodnení rozsudku tvrdil, že Udaľcov a Razvozžajev vo Volgograde, Kazani, Nižnom Novgorode a ďalších mestách zakladali výcvikové tábory.

Razvozžajev sa pokúsil pred ruskými justičnými orgánmi skryť na Ukrajine, odkiaľ bol za nejasných okolností prevezený do Ruska.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Leonid Razvozžaj