Rusi Američanom odpovedia. Bude to na Ukrajine?

Rusi boli prekvapení americkým útokom v Sýrii, pretože sa im zdalo, že keď roztiahli ochranný dáždnik nad Assadom, Američania sa ho neodvážia dotknúť. Teraz budú musieť reagovať, upozornil poľský denník Gazeta Wyborcza. Je podľa neho otázkou, či ruská odpoveď zaznie v samotnej Sýrii, alebo na východe Ukrajiny.

07.04.2017 14:23
útok v sýrii, trump Foto: ,
Spojené štáty odpálili vo štvrtok večer približne 60 riadených striel na leteckú základňu Šajrát v Sýrii.
debata (197)

Možno si predstaviť šok ruských vojakov, keď v noci dostali od Američanov správu, že na základňu Šajrát dopadnú za chvíľku americké strely Tomahawk a tamojší ruský personál musí utiecť. Rusi pravdepodobne varovali aj Sýrčanov, ktorí tiež utiekli. To by vysvetľovalo nízky počet obetí amerického náletu.

Teraz budú musieť Rusi na útok Spojených štátov nejako odpovedať. Vladimir Putin má na krku voľby, opozičné protesty, atentát v Petrohrade. Ruský prezident si nemôže dovoliť zostať nečinný. Dostane Amerika ruskú odpoveď na východe Ukrajine? Začne sa nová ofenzíva proruských povstalcov? Možno však Rusi odpovedia v Sýrii, ešte brutálnejším útokom na pozície protiassadovskej opozície. Možno dôjde k provokácii proti americkým silám na Blízkom východe.

Stať sa môže všetko. Okrem nastolenia mieru.

Po polstoročí studenej vojny veľmoci viedli zástupné vojny v Ázii, Afrike a Latinskej Amerike. V Sýrii máme čo dočinenia s podobnou konfrontáciou. Západ chce zvrhnúť Assada, Rusko, aby ochránilo svoje záujmy na Blízkom východe, ho bude brániť až do konca. Či v Sýrii zomrú ďalšie tisíce ľudí, nehrá žiadnu rolu.

A to nezmení ani salva striel Tomahawk.

197 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Ukrajina #útok na Sýriu