Trump: Budeme s Čínou priatelia. Vtipkuje?

Večera bola nakoniec lepšia, ako to pôvodne americký prezident Donald Trump sľúbil. V roku 2015 povedal pre televíziu Fox News, že by čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga pozval maximálne na hamburger do McDonaldu.

08.04.2017 08:00
Donald Trump, Si Ťin–pching, Foto:
Čínskeho prezidenta Si Ťin–pchinga prijal šéf Bieleho domu Donald Trump.
debata (90)

Vo štvrtok však vládca Bieleho domu ponúkol svojmu čínskemu kolegovi predsa len niečo exkluzívnejšie, (hoci nič špeciálne). Na večeru sa v Trumpovom floridskom sídle Mar-a-Lago podával šalát, steak a dezert.

Stretnutie amerického a čínskeho prezidenta bolo ich prvou osobnou schôdzkou, odkedy majú Spojené štáty novú hlavu štátu. Si mal pôvodne dostať maximálne hamburger, pretože Trump obviňuje Peking z krádeže pracovných miest a manipulácie s menou. Na štvrtkovej večeri však americký prezident v dobrej nálade žartoval.

"Absolvovali sme už dlhú diskusiu. Zatiaľ som nič nezískal, absolútne nič, ale vybudovali sme priateľstvo, vidím to. A myslím si, že z dlhodobého hľadiska budeme mať veľmi, veľmi dobré vzťahy a mimoriadne sa na to teším,“ vyhlásil Trump pre médiá.

Po štvrtkovej večeri nasledoval v piatok pracovný obed. Samozrejme, atmosféru ovplyvnilo aj rozhodnutie amerického prezidenta bombardovať ciele v Sýrii. Čína to odsúdila.

"Vždy sme sa prikláňali k tomu, že sýrsky problém by sa mal vyriešiť na základe politických prostriedkov,“ uviedla Chua Čchun-jing, hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí. Peking však tiež odsúdil použitie chemických zbraní, hoci z neho neobvinil sýrskeho diktátora Bašára Asada.

Čínske priority sú predsa len niekde inde. Peking sa chce vyhnúť prípadnej colnej vojne s USA, hoci tvrdí, že je na ňu pripravený. Ale hlavne by sa po Sýrii nechcela Čína dostať do situácie, že Trump sa rozhodne bombardovať Severnú Kóreu, aby zastavil jej jadrový program.

"Zdá sa, že Amerika očakáva, alebo lepšie povedané dúfa, že Čína urobí konkrétne kroky, čo sa týka spolupráce s USA, na zastavene severokórejského atómového a raketového programu. Zdá sa však že Spojené štáty očakávajú, že Peking jednoducho zoberie na vedomie, že je to dôležité a urobí všetko, čo bude Washington žiadať. A v tom je problém,“ reagoval pre Pravdu Harold Tanner, expert na čínsku politiku a históriu zo Severotexaskej univerzity.

"Zatiaľ nikto z Trumpovej vlády nepovedal, aspoň nie verejne, čo by USA mohli urobiť pre Čínu, aby Peking spolupracoval na riešení problému s Pchjongjangom. Prezident je pritom autor knihy Umenie dohody, takže by sa dalo očakávať, že niečo ponúkne,“ upozornil Tanner.

© Autorské práva vyhradené

90 debata chyba
Viac na túto tému: #Si Ťin-pching #Donald Trump