Trumpov nominant Gorsuch dostal post sudcu Najvyššieho súdu

Názorovo rozdelený americký Senát potvrdil post sudcu Najvyššieho súdu pre Neila Gorsucha. Konzervatívny sudca bol kandidátom republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa. Plénum Senátu ho podporilo v pomere hlasov 54 k 45.

07.04.2017 21:24
Neil Gorsuch, sudca, Najvyšší súd USA, príhovor Foto: ,
Neil Gorsuch.
debata (3)

Gorsuch sa v súlade s ústavou a federálnymi zákonmi oficiálne ujme postu 113. sudcu Najvyššieho súdu po zložení dvoch prísah na slávnostných ceremoniáloch, ktoré by sa mali konať na pôde súdu a v Bielom dome v pondelok. Skladanie prísahy v Bielom dome bude verejným podujatím.

Gorsuch prekonal prvú prekážku k tomuto postu v pondelok, keď nomináciu tohto konzervatívneho právnika odsúhlasil právny výbor Senátu pomerom hlasov 11:9.

Zarytý odpor demokratov voči Gorsuchovi má korene ešte v čase pôsobenia bývalého prezidenta Baracka Obamu. Miesto v deväťčlennej porote vplyvného Najvyššieho súdu USA je neobsadené od smrti konzervatívneho sudcu Antonina Scaliu vo februári 2016, pretože republikáni odmietali vypočuť Obamom nominovaného kandidáta Merricka Garlanda a celú vec zámerne naťahovali až do novembrových volieb hlavy štátu.

Dosiaľ trval pat medzi štyrmi konzervatívnymi a štyrmi ľavicovo-liberálnymi sudcami Najvyššieho súdu. Demokrati sa obávali, že vymenovanie 49-ročného Gorsucha by zmenilo rovnováhu síl v dlhodobom horizonte v prospech konzervatívcov, keďže sudcovia sú menovaní na doživotie.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Najvyšší súd #Donald Trump #Neil Gorsuch