Tillersona sklamala reakcia Ruska na útok v Sýrii, Rusi čakajú jeho vysvetlenie

Rex Tillerson je sklamaný reakciou Ruska na útok na leteckú základňu v Sýrii. Rusi mu odkazujú, že počas jeho návštevy v Moskve si vypočujú, čo USA v Sýrii 'navyvádzali'.

08.04.2017 04:43
Rex Tillerson Foto: ,
Minister zahraničných vecí USA Rex Tillerson
debata (285)

Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson v piatok označil za sklamanie reakciu Ruska na raketový útok USA proti leteckej základni sýrskeho vládnuceho režimu prezidenta Assadom. Zároveň ale podľa agentúry Reuters dodal, že touto reakciou nie je nijako prekvapený. Rusko považuje útok za porušenie medzinárodného prá­va.

Americký minister financií Steven Mnuchin medzitým oznámil, že USA pripravujú ekonomické sankcie proti Sýrii.

Medzitým republikánski aj demokratickí členovia amerického Kongresu vyjadrili podporu raketovému útoku, ktorý nariadil prezident Donald Trump. Zároveň ale podľa Reuters prezidenta vyzvali na to, aby vyvinul strategický plán pre vyriešenie sýrskeho konfliktu. Taktiež ho vyzvali, aby svoje ďalšie významné kroky konzultoval s Kongresom.

Moskva chce počuť komentár k útokom

Keď v budúcom týždni v utorok príde na návštevu do Moskvy americký minister zahraničia Rex Tillerson, ruská strana od neho bude chcieť počuť komentár k úderom na základňu v Sýrii. V ruskej televízii to v piatok povedala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová.

„S návštevou sa počíta, nech príde a povie, čo tam dnes ‚navyvádzali‘,“ povedala hovorkyňa. „My mu povieme všetko, čo si o tom myslíme,“ dodala.

Tillerson má byť v Moskve v utorok a v stredu. V prípade amerického útoku v piatok vyhlásil, že USA sú si isté, že za chemickým útokom v Sýrii je režim prezidenta Asada.

Americký minister obvinil Rusko, že neplní svoje sľuby vyplývajúce z dohody v roku 2013, ktorá mala Sýriu zbaviť všetkých chemických zbraní. „Buď je Rusko spoluvinníkom, alebo nie je schopné do konca plniť svoje záväzky,“ povedal minister.

285 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Sýria #útok na Sýriu