Lavrov telefonoval s Tillersonom: Útok hrá do kariet extrémistom

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov mal so svojím americkým náprotivkom Rexom Tillerson telefonický rozhovor o situácii v Sýrii po piatkovom raketovom útoku USA. Napriek protikladným stanoviskám k útoku sa obaja ministri dohodli, že budú v diskusiách o Sýrii osobne pokračovať. Oznámilo to v sobotu ruské ministerstvo zahraničných vecí.

09.04.2017 07:00
debata (193)

Lavrov, podobne ako v piatok ruský zástupca pri OSN Vladimir Safronkov, povedal, že „útok na krajinu, ktorej vláda bojuje s terorizmom, len hrá do kariet extrémistom a vytvára ďalšie bezpečnostné hrozby v regióne a vo svete“. Taktiež Tillersonovi podľa ministerstva povedal, že tvrdenie Západu, podľa ktorého sýrska armáda použila v provincii Idlib 4. apríla chemické zbrane, nezodpovedá skutočnosti.

Tillerson by mal doraziť do Moskvy na rokovania s ruskými činiteľmi budúci týždeň, uviedla agentúra Reuters. V piatok Tillerson označil reakciu Ruska na raketový útok USA proti leteckej základni sýrskeho vládnuceho režimu prezidenta Assadom za „sklamanie“. Dodal ale, že tým nie je nijako prekvapený.

Americká armáda vypálila v piatok nadránom z dvoch lodí vo východnom Stredomorí 59 striel s plochou dráhou letu typu Tomahawk na leteckú základňu sýrskej armády neďaleko Homsu, z ktorej v utorok sýrska armáda podľa Washingtonu viedla chemický útok na mesto Chán Šajchún. Americké údery si podľa sýrskych zdrojov vyžiadali 16 obetí, z ktorých deväť boli civilisti.

Rusko akciu hodnotí ako porušenie medzinárodného práva, Spojené štáty ako oprávnenú a zásadnú akciu. Na ich strane je mnoho ďalších krajín.

Moskva v reakcii na útok pozastavila horúcu linku s Pentagonom, vďaka ktorej sa predchádzalo leteckým kolíziám nad Sýriou. Ministerstvo obrany si predvolalo amerického vojenského atašé.

193 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #útok na Sýriu