Islamisti zabili v dvoch egyptských kostoloch najmenej 44 ľudí

Najmenej 44 ľudí zahynulo a ďalších minimálne 100 osôb utrpelo zranenia pri dvoch výbuchoch, ku ktorým došlo v kostoloch v Egypte. Tanta leží približne 90 kilometrov severne od metropoly Káhira. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News s odvolaním sa na egyptské médiá. K útokom na kostoly koptských kresťanov v mestách Tanta a Alexandria v severnom Egypte sa prihlásila džihádistická skupina Islamský štát (IS).

09.04.2017 10:51 , aktualizované: 21:48
debata (98)
K útokom sa prihlásila extrémistická... Foto: SITA, Nariman El-Mofty
Egypt, kostol, výbuch v kostole, K útokom sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát.

Na islamistov napojená tlačová agentúra Amak informovala prostredníctvom online vyhlásenia, že útoky v mestách Tanta a Alexandria spáchali militanti zo sinajskej odnože extrémistickej organizácie Islamský štát. Egyptskí extrémisti napojení na IS sú aktívni prevažne v severnej oblasti Sinajského polostrova.

K výbuchu v Tante došlo v čase, keď bol kostol plný veriacich sláviacich Kvetnú nedeľu. Ide o najnovší zo série útokov namierených proti koptským kresťanom, ktorých v Egypte žije približne osem miliónov, a tvoria tak desať percent z celkového počtu obyvateľov krajiny.

Odkedy sa v Káhire ujala moci islamistická a neskôr armádou podporovaná vláda, cítia sa kopti obzvlášť ohrození a množia sa správy o útokoch a vyháňaní koptských rodín z ich dedín.

Okrem toho sa kopti sťažujú na diskrimináciu, keďže je pre nich prakticky nemožné získať vplyvné miesta v súdnictve, na vysokých školách či v policajných zložkách.

Ďalšie podrobnosti o útoku neboli bezprostredne po jeho uskutočnení známe. Egypt už dlhšie obdobie čelí útokom zo strany radikálnych islamistických skupín pôsobiacich na Sinajskom polostrove. Násilie namierené najmä proti armáde a polícii sa vystupňovalo v roku 2013 po zosadení prezidenta Muhammada Mursího podporovaného hnutím Moslimské bratstvo.

Terčom útoku sa stal aj kostol koptských kresťanov v Alexandrii

Prinajmenšom šesť obetí a 66 zranených si vyžiadal druhý útok počas dnešnej Kvetnej nedele na kostol koptských kresťanov v Egypte. Informovalo o tom egyptské ministerstvo zdravotníctva. Druhá nálož vybuchla popoludní pred kostolom v meste Alexandria asi 200 kilometrov severozápadne od Káhiry, kde koptský pápež Tawadros II odslúžil slávnostnú omšu pri príležitosti Kvetnej nedele.

Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) pohrozila dnes ďalšími útokmi na kresťanov v Egypte. „Nech križiaci a odpadlíci vedia, že zaplatia vysokú cenu, a to krvou svojich synov,“ uvádza sa v internetovom vyhlásení agentúry Amák, ktorá je blízka Islamskému štátu.

Podľa nej oba útoky v mestách Tanta a Alexandria spáchali egyptskí samovražední útočníci opásaní výbušninami. Výbuchy si dovedna vyžiadali 50 obetí, tvrdí Amák. Autenticitu vyhlásenia nebolo bezprostredne možné nezávisle overiť. Podľa agentúry DPA je však konzistentné s doterajšími podobnými vyhláseniami IS.

Sísí nasadil armádu

Egyptský prezident Abdal Fattah Sisi večer nariadil okamžité nasadenie armády, ktorá má pomôcť polícii v ochrane kľúčových infraštruktúr po celej krajine. Zároveň v krajine na tri mesiace zavedie výnimočný stav.

Incidenty najnovšie odsúdil americký prezident Donald Trump. Na twitteri uviedol, že je z útoku voči spojencom USA smutný a že má veľkú dôveru v to, že Sísí sa „so situáciou vhodne vysporiada“.

98 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt