Možného útočníka zo Štokholmu mali deportovať, prejavoval sympatie k IS

Uzbek podozrivý zo spáchania piatkového atentátu v Štokholme podľa švédskej polície prejavoval sympatie voči extrémistickým organizáciám, vrátane takzvaného Islamského štátu. V nedeľu to na tlačovej konferencii uviedol policajný hovorca Jonas Hysing.

09.04.2017 13:36 , aktualizované: 20:54
štokholm, uzbek, Foto: ,
Polícia podozrieva z útoku 39-ročného Uzbeka.
debata (6)

Muž v roku 2014 podal vo Švédsku žiadosť o povolenie na pobyt, úrady ju zamietli. Preto mal byť z krajiny deportovaný a kvôli tomu ho úrady hľadali.

Švédska polícia podozrieva 39-ročného Uzbeka, že v piatok popoludní narazil nákladným vozidlom do davu ľudí na rušnej nákupnej triede v centre Štokholmu. O život prišli štyria ľudia, medzi nimi dvaja občania Švédska, jeden Brit a jeden Belgičan. Pätnásť ľudí utrpelo zranenia.

V súvislosti s týmto atentátom vyšetrovatelia zadržali ďalších päť ľudí, päť stoviek ich vypočuli. Nič konkrétneho podľa nich nenasvedčuje, že by v krajine hrozili ďalšie útoky. Denník Dagens Nyheter najnovšie tvrdí, že polícia zatkla ďalšieho človeka, polícia sa o tom však na tlačovej konferencii nezmienila.

Hovorkyňa švédskej prokuratúry oznámila, že došlo k zatknutiu druhej osoby podozrivej z teroristickej trestnej činnosti vrátane vrážd. Ďalšie podrobnosti o zadržanom nezverejnila.

Tisíce Švédov si uctili obete útoku

Tisíce ľudí si v centre švédskeho Štokholmu uctili pamiatku obetí piatkového útoku nákladným autom, ktorý si vyžiadal štyroch mŕtvych a viac ako desať zranených.

Približne 20 000 účastníkov spomienky na námestí Segels Torg, ktoré leží neďaleko miesta útoku, držalo – presne 48 hodín po útoku – minútu ticha za obete a vyjadrovalo spoločné odhodlanie nenechať sa zastrašiť. Ľudia sa pritom držali za ruky.

Na námestie prišli starí aj mladí, nechýbali ani početní prisťahovalci a žiadatelia o azyl a skupina imámov z hlavnej štokholmskej mešity. Viacerí z imámov mali v rukách švédske vlajky a plagáty s nápismi vyjadrujúcich vôľu pokojne spolunažívať s ostatnými obyvateľmi Švédska.

Na zhromaždení odzneli prejavy štokholmskej starostky Karin Wanngardovej, hercov a ďalších rečníkov, podľa ktorých by mala švédska metropola naďalej zostať otvoreným mestom.

Schody vedúce na námestie Segels Torg boli plné kvetov, horiacich sviečok a plyšových hračiek. „Som z Uzbekistanu, ale nie som terorista. Pokoj Švédsku,“ znel jeden z odkazov zanechaných medzi kyticami kvetov, ktorý odkazoval na uzbecký pôvod údajného páchateľa útoku.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #útok v Štokholme