Maďari masovo protestovali proti zatvoreniu Stredoeurópskej univerzity

V Budapešti v nedeľu protestovali desaťtisíce Maďarov proti novému zákonu Orbánovej vlády, ktorá bude mať deštrukčný vplyv na prestížnu Stredoeurópsku univerzitu, ktorá je pod záštitou Georgea Sorosa.

10.04.2017 08:56
Maďarsko, CEU, protest Foto: ,
Demonštranti sa zhromaždili aj pred budovou maďarského parlamentu.
debata (56)

Počet zúčastnených na demonštrácií dosiahol podľa niektorých zdrojov 70 000 – 80 000 ľudí. Parlament zákon schválil minulý týždeň v utorok a do pondelka ho musí podpísať prezident János Áder.

Protestujúci vyzývali prezidenta, aby zákon vetoval a predložil ho na posúdenie ústavnému súdu. Proti zákonu protestovalo americké ministerstvo zahraničia aj nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier. Budapešť ale namieta, že zmeny smerujú iba k tomu, aby všetky univerzity dodržiavali platné pravidlá.

Novela obsahuje niektoré nové požiadavky, napríklad povinnosť mať univerzitný areál aj v krajine svojho pôvodu. Zákon ďalej tiež stanovuje, že zahraničné univerzity môžu v Maďarsku udeľovať tituly iba v prípade, že vlády Maďarska a príslušné krajiny – v prípade CEU teda USA – podpíšu počas pol roka od nadobudnutia platnosti zákona zodpovedajúcu dohodu. Premiér Viktor Orbán uistil, že je ochotný rokovať s USA o budúcnosti CEU.

Maďarský premiér je otvoreným kritikom mimovládnych organizácií, ktoré založil alebo financuje Soros. Opakovane tiež Sorosa obviňuje, že chce prostredníctvom finančnej podpory niektorých organizácií skryto ovplyvňovať maďarskú politiku. Sorosove usilovanie o „otvorenú spoločnosť“ je podľa agentúry Reuters v ostrom rozpore s Orbánovým presvedčením, že európska kultúra je existenčne ohrozená masovou imigráciou a ideológiou multikulturalizmu.

Stredoeurópska univerzita bola v roku 1991 založená v Prahe, v Maďarsku pôsobí od roku 1996.

© Autorské práva vyhradené

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Budapešť #George Soros