Násilie pri voľbách v Kašmíre neprežilo osem ľudí

Pri protestoch, ktoré sprevádzali doplňovacie voľby v indickej časti Kašmíru, v nedeľu zomrelo osem ľudí a vyše 200 osôb bolo zranených.

10.04.2017 09:08
debata

Polícia v častiach tejto pohraničnej oblasti vyhlásila zákaz vychádzania. Kašmír, kde väčšinu obyvateľstva tvoria moslimovia, je niekoľko desaťročí dejiskom teritoriálnych sporov medzi Indiou a Pakistanom.

Indické polovojenské jednotky strážia... Foto: SITA/AP, Dar Yasin
kasmir, vojaci, india Indické polovojenské jednotky strážia distribúciu volebných materiálov pri miestnej škole v meste Šrínagar v indickej časti Kašmíru.

Kašmírki separatisti na protest proti nedeľňajším voľbám vyzvali k dvojdňovému štrajku. K urnám kvôli tomu prišlo iba sedem percent oprávnených voličov a 70 volebných miestností bolo uzavretých.

Podpálená policajná stanica

V okrese Budgam polícia použila proti demonštrujúcim slzný plyn. Ľudia na policajtov hádzali kamene a muži zákona nakoniec začali do davu strieľať. Podľa šéfa volebnej komisie nedeľné doplňovacie voľby sprevádzali strety na 200 miestach. Ľudia hádzali na policajtov kamene, útočili podomácky vyrobenými bombami a v jednom prípade zapálili policajnú stanicu.

Na pondelok boli v celom Kašmíre posilnené bezpečnostné opatrenia. Policajti postavili na cestách hliadky a obmedzili pohyb vozidiel. Čiastočne narušená je aj železničná doprava.

Smrť veliteľa

Volilo sa aj v meste Srinagar, kde bolo treba obsadiť uvoľnené kreslo v dolnej komore parlamentu. Ďalšie doplňovacie voľby sa majú konať na inom mieste v stredu.

Hinduistická India trvalo viní z vyvolávania nepokojov moslimský Pakistan, čo ale Islamabad odmieta.

Napätie a novú vlnu násilia vyvolala smrť veliteľa kašmírskych separatistov. Indickí vojaci Burhana Váního zabili vlani v júni a od tej doby si násilie vyžiadalo životy viac ako 80 civilistov. Zranených bolo na 12-tisíc ľudí.

Zablokovaný internet

Kašmírska povstalecké skupina sa usiluje o nezávislosť alebo o pripojenie indickej časti Kašmíru k Pakistanu. Voľby do indických inštitúcií bojkotujú a vyzvali k tomu aj voličov.

Úrady počítali s problémami a vyslali na zabezpečenie volieb 20-tisíc vojakov ako posily. K pokoju počas volebného dňa malo prispieť tiež zablokovanie internetu.

Ako India, tak Pakistan si robia nárok na celý Kašmír, o ktorý zviedli dve z troch vojen, ktoré medzi nimi prepukli od získania nezávislosti od Veľkej Británie v roku 1947.

debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #nepokoje #Pakistan #India #kašmír