Z 'proruského neprofesionála' Trumpa sa stal hrdina

Z prezidenta USA Donalda Trumpa, 'proruského' politika, sa odrazu stal najväčší nepriateľ Moskvy.

10.04.2017 10:00
debata (150)

Stačilo pritom ‚výstražne‘ vypáliť 59 rakiet s plochou dráhou letu Tomahawk v hodnote asi 100 miliónov dolárov na sýrsku vojenskú základňu Šajrát. Z vojenského hľadiska síce žiadne víťazstvo, už v sobotu z leticka opäť štartovali sýrske stroje proti teroristom z IŠ, ale z politického hľadiska bodoval.

Sýrčanka vešia vypratú bielizeň v... Foto: SITA/AP, Hassan Ammar
syria, syrcanka, vesanie pradla, pradlo, libanon, utecenecky tabor Sýrčanka vešia vypratú bielizeň v improvizovanom utečeneckom tábore v meste Al–Márdž v údolí Bikaá vo východnom Libanone.

„Americký úder proti Sýrii je dôležitým krokom na ceste ochrany civilných osôb pred chemickými zbraňami a prezident Trump si zaslúži veľkú úctu, pretože urobil to, čo Obamova administrácia odmietala,“ reagoval na bombardovanie aj denník The Washington Post. A Biely dom chce pokračovať v nastúpenom tvrdom nekompromisnom kur­ze.

V tejto súvislosti sa v amerických médiách objavili informácie, podľa ktorých šéf diplomacie USA Rex Tillerson si na plánované rokovania v Moskve (11. až 12. apríla) povezie v diplomatickej batožine nediplomatické ‚ultimátum‘.

„Plánuje ukázať v Moskve dôkazy, o ktorých Rusko vie, ale pokúša sa ich skryť. O tom, že Asad minulý týždeň použil v Idlibe proti vlastným civilistom sarín. Zároveň chce Rusov obviniť z porušenia dohody z roku 2013, týkajúcej sa kontroly zničenia sýrskeho chemického arzenálu. Moskva ju ignorovala,“ napísal v nedeľnom vydaní denník The Sunday Times.

Pozadie útoku USA na základňu Šajrát

Útoku 59 striel s plochou dráhou letu Tomahawk v provincii Homs predchádzalo:
  • 29. marca 2017 oznámilo Turecko prekvapujúco ukončenie operácie Štít Eufratu a stiahnutie jednotiek zo Sýrie.
  • 30. marca 2017 – Do Ankary pricestoval šéf diplomacie USA Rex Tillerson na rokovanie za zatvorenými dvermi s ďalším so svojich spojencov v NATO.
  • 4. apríla 2017 – Nečakaný chemický útok v sýrskom meste Chán Šajchún v provincii Idlib na území kontrolovanom tureckou armádou neďaleko spoločnej hranice so Sýriou. Podľa tvrdenia Ankary tam už tureckí vojaci nemali byť. Okolo sto tiel civilných obetí útoku previezli z Idlibu do tureckého mesta Adan. Turci vzápätí tvrdia, že útočili vládne jednotky. Minister zdravotníctva Recep Akdag ubezpečuje, že výsledky pitvy pošlú do Haagu.
  • Prezident USA Donald Trup vyhlásil, že je to „smutný deň pre Rusko“. Následne organizácia Biele prilby (The White Helmets) vyhlasuje, že „svet nemôže mlčať“. Ide o organizáciu s kontaktmi na teroristov z dnes už premenovaného Frontu an Nusrá, ktorá otvorene priznáva financovanie aktivít z rozpočtu troch kľúčových členských krajín NATO – USA, Veľkej Británie a Holandska. Západ využíva jej služby ako nástroj politiky provokácií a falzifikácií odskúšaných v mnohých iných krajinách. Bolo tak napríklad v prípade USA a zvrhnutia irackého prezidenta Saddáma Husajna v Iraku. Obvinili ho z držby zbraní hromadného ničenia, aj keď tieto zbrane sa Američanom dodnes nepodarilo nikde objaviť.
  • 7. apríla 2017 – USA v noci bez vyhlásenia vojny bombardujú sýrsku vojenskú základňu bez získaných výsledkov vyšetrovania a rozhodnutia OSN. Tillreson vyhlásil, že Rusko nesplnilo záväzky týkajúce sa likvidácie chemických zbraní v Sýrii, ktoré majú pritom k dispozícii islamskí teroristi.
  • Izrael rozhodne podporuje krok Washingtonu a upozorňuje, že sa to rozhodne prejaví nielen na vzťahu k Damasku, ale aj k Teheránu v nádeji, že to pocíti aj ozbrojené krídlo libanonského hnutia Hamas operujúce v Sýrii a aktívne aj na izraelskom území.

Je to presne v duchu vyhlásenia Nikki Haleyovej, stálej predstaviteľky USA v OSN, ktorá okrem iného už vyhlásila, že „USA sú pripravené v Sýrii opätovne zasiahnuť, a že "piatkový útok zásadne zmenil situáciu na bojisku“. A nielen tam. Trump aj Haleyová už opäť považujú za hlavnú úlohu zvrhnutie režimu legálne zvoleného prezidenta Bašára Asada.

Neostalo iba pri sýrskom lídrovi v Damasku. Podľa nedeľňajšej Haleyovej informácie pripravuje Washington ďalšiu porciu nátlaku aj na Moskvu. Podľa nej prezident Trump už spoločne s členmi administrácie rokuje o nových sankciách proti Rusku, ale aj Iránu.

„Už sme s tým začali,“ reagovala predstaviteľka USA v OSN v rozhovore pre CNN na otázku, či prezident ráta s tvrdšími protiruskými a protiránskymi sankciami. V rámci nového zahraničnopoli­tického kurzu Bieleho domu USA už vyslali aj útočnú skupinu amerického námorníctva k brehom Kórejského polostrova.

„Ak si Rusko neželá niesť zodpovednosť za budúce útoky, tak prezident Vladimir Putin musí splniť svoje záväzky a s konečnou platnosťou zničiť Asadov arzenál chemických zbraní a zároveň sa plne zapojiť do mierového úsilia OSN,“ cituje nemecká Deutsche Welle britského šéfa obrany Michaela Fallona vzápätí po tom, čo jeho kolega z kabinetu minister zahraničia Boris Johnson zrušil plánované rokovania v Moskve.

Ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov však v nedeľu opätovne zopakoval, že tvrdenia o použití chemických zbraní sýrskymi vládnymi jednotkami sa nezakladajú na pravde a incident, pri ktorom zahynulo asi 80 civilistov vrátane okolo 30 detí, „sa musí dôkladne prísne vyšetriť“. V Trampovom útoku na zvrchovanú Sýriu vidí portál spravodajskej agentúry Bloomberg aj vnútropolitic­ký dosah.

„Je to viac ako zahraničný akt: údery v Sýrii môžu posunúť riešenie otázok v agende prezidenta týkajúcej sa napríklad zvýšenia výdavkov na projekty v oblasti infraštruktúry, daňových reforiem, ako aj reforiem v zdravotníctve. A navyše to pomôže zjednotiť národ okolo prezidenta,“ tvrdí Bloomberg.

Otázky a odpovede

Odkiaľ útočil Trump proti Sýrii?
Z torpédoborcov Porter a Ross operujúcich pri gréckom ostrove Kréta v Stredozemnom mo­ri.

Aké škody spôsobil útok na základňu Šajrát?
Rusi tvrdia, že strely zasiahli šesť strojov MiG-23, ktoré opravovali v hangároch. Zasiahnuté boli aj sklady s muníciou a pohonnými hmotami, radar a jedáleň. Podľa Damasku však „Amerika spôsobila veľké škody v zápase s tzv. Islamským štátom“. Po útoku tvrdil, že "Šajrát je mimo prevádzky“. Odporuje to však poznatkom Moskvy, ktoré získala zo satelitných snímok. Podľa nich "pristávacia ani spojovacie dráhy neboli poškodené, rovnako ako vojenské lietadlá“. Ruskú informáciu potvrdila napokon skutočnosť, že už v sobotu sýrske letecké sily obnovili bombardovanie pozícií islamských teroristov.

Prečo Trump pri útoku trvajúcom od 2.42 h do 2.56 h minul 100 miliónov dolárov?
Cena jednej strely Tomahawk sa odhaduje na 1,5 milióna dolárov, pričom niektoré modernejšie stoja aj dva milióny. A tak prezident Trump minul na podľa informácií málo efektívny útok 100 miliónov. Trump najnovšie už tvrdí, že pristávaciu dráhu nezlikvidovali, pretože tú „možno veľmi ľahko opraviť zaliatím kráterov a následným vybetónovaním“.

Boli na základni Šajrát ruskí vojaci?
Pentagon tvrdí, že sa usiloval „o minimalizáciu rizika v prípade obsluhy základne“ vrátane ruských vojakov, ktorí sa mohli nachádzať v objekte. Vraj pred útokom informovali ruskú stranu pomocou existujúceho spojenia, ktoré má predísť nežiaducim kolíziám v rámci sýrskej operácie. Moskva najprv tvrdila, že informáciu o útoku dostala, keď boli Tomahawky už vo vzduchu. Najnovšie však vyhlásila, že nedostala žiadne upozornenie. Ak by sa tak stalo aspoň dve hodiny pred bombardovaním, tak Rusi by na to upozornili Sýrčanov a tí by stihli stiahnuť zo základne všetku techniku.

Prečo nezareagovala ruská a sýrska protilietadlová obrana?
Ruské obranné systémy S-300 a S-400 chránia sýrske základne Hmímím a Tartus. Ich úlohou nie je chrániť celé sýrske územie. Otázkou však je, prečo mlčala sýrska protilietadlová obrana. V tejto súvislosti sa spomína americký manéver, podľa ktorého oba útočiace torpédoborce sa maximálne priblížili k sýrskym brehom, čím skrátili čas na obrannú reakciu, a navyše posádka základne nebola pripravená na taký masívny útok. Moskva však už informovala, že pracuje na „zdokonalení“ protivzdušnej obrany objektu.

Čo znamená odstúpenie Ruska od Memoranda o spoločných letoch s USA?
Podľa Moskvy bol útok hrubým porušením rusko-americkej dohody z roku 2015, podľa ktorej sa obe strany zaväzujú predchádzať akýmkoľvek nepredvídaným situáciám vo vzdušnom priestore Sýrie. Týka sa to nielen lietadiel, ale aj vypálených rakiet.

Prečo útočili na základňu takmer v rovnakom čase USA aj radikáli z IŠ?
Islamskí teroristi z tzv. Islamského štátu zaútočili v Palmýre, ale aj na vojenskú základňu Šajrát len niekoľko hodín pred americkým bombardovaním. V každom prípade informáciu o operácii Washingtonu dostali aj radikáli. Potvrdzovalo by to podozrenie o prepojení Washingtonu a IŠ. Rovnaká „náhoda“ sa totiž stala aj v prípade útoku islamských teroristov na pozície vládnych jednotiek pri meste Dajr az-Zaur, ktorý nasledoval vzápätí po nálete strojov koalície vedenej USA.

© Autorské práva vyhradené

150 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Sýria #Vladimir Putin #Bašár al-Asad #Donald Trump