Útok v Štokholme vyvolal vo Švédsku diskusiu o vyhosťovaní

Vo Švédsku sa po piatkovom teroristickom útoku rozprúdila diskusia o potrebe presadiť dôsledné vyhosťovanie osôb, ktorým odmietli povolenie na pobyt.

10.04.2017 12:07
štockholm, švédsko, útok, teroristický Foto:
Ľudia stoja pred policajným vozidlom zaparkovaným vedľa štokholmského obchodu Ahlens, do ktorého narazil terorista vozidlom.
debata (17)

Pravdepodobný útočník, tridsaťdeväťročný Uzbek, ktorý má po útoku v Štokholme na svedomí životy štyroch ľudí, medzi takéto osoby patril a mal byť deportovaný. Zmizol však a úrady ho hľadali.

„Ak informácie, ktoré o tomto mužovi máme, sú pravdivé, potom musíme požadovať, aby za to niekto niesol zodpovednosť. Predovšetkým niekto z vlády,“ povedal v nedeľu večer vo švédskej televízii predseda pravicovo populistickej strany Švédski demokrati Jimmie Åkesson.

Ešte pred ním sa podľa agentúry DPA pre dôslednosť pri vypovedaní nežiaducich cudzincov vyslovil predseda vlády Stefan Löfven. Jeho kabinet chce zabezpečiť, aby títo ľudia boli z krajiny naozaj odsunutí, a tiež zabezpečiť lepšiu kontrolu nebezpečných osôb.

Švédska polícia zadržaného Uzbeka podozrieva, že je tým, kto v piatok popoludní narazil nákladným vozidlom do davu ľudí na rušnej nákupnej triede v centre Štokholmu. O život prišli dvaja Švédi, Brit a Belgičan, ďalších 15 ľudí utrpelo zranenia. Tento muž v roku 2014 požiadal o povolenie na pobyt, úrady ale jeho žiadosť zamietli. Preto mal Švédsko opustiť, čo neurobil, a polícia po ňom preto pátrala.

Noviny Aftonbladet informovali, že na zozname polície je v súčasnej dobe 12 000 osôb, ktoré sú vo Švédsku hľadané z rovnakého dôvodu, ako bol tento Uzbek. Švédsky migračný úrad pritom predpokladá, že sa v najbližších rokoch ich počet prudko zvýši, a to vzhľadom na to, že od roku 2015 sa počet žiadostí o udelenie azylu výrazne zvyšuje.

V roku 2021 by podľa úradu mohlo byť skrývajúcich sa nežiadúcich osôb až 50 000. Niektorí ľudia síce krajinu dobrovoľne opustia, ale polícia sa obáva, že drvivá väčšina sa uchýli do ilegality a bude sa živiť kriminalitou alebo ich budú využívať zločinci. „Je zrejmé, že tí, ktorým bude odmietnutý azyl a povolenie na pobyt, nebudú chcieť odísť,“ poznamenal minister vnútra Anders Yngeman k nutnosti pristupovať k tomuto problému dôslednejšie.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Švédsko #útok v Štokholme