Švédsko si minútou ticha uctilo obete piatkového útoku

Minútou ticha si na poludnie pripomenulo Švédsko obete piatkového útoku nákladným vozom v centre Štokholmu, ktorý si vyžiadal štyroch mŕtvych a viac ako desať zranených.

10.04.2017 12:38
debata (2)

V nemocnici zostáva podľa úradov deväť zranených. Dvaja z nich sú vo vážnom stave.

Žena kladie kvety pred vstupom do štokholmského... Foto: SITA/AP, Markus Schreiber
stokholm, kvety, zena, svedsko, spomienka, sviecky Žena kladie kvety pred vstupom do štokholmského obchodu, pri ktorom v piatok došlo k teroristickému útoku, ktorý si vyžiadal životy štyroch ľudí.

Švédska polícia uskutočnila v noci v rámci vyšetrovania tohto útoku raziu v meste Sollentuna, severne od Štokholmu. Potvrdil to hovorca štokholmskej polície Lars Byström, ktorý však odmietol uviesť podrobnosti. Podľa médií polícia prehľadala v Sollentune firmu, ktorá sa venuje likvidácii azbestu.

Bol útočníkom Uzbek, ktorému zamietli žiadosť o azyl?

Hlavný podozrivý z útoku – 39-ročný Uzbek, o ktorom je polícia presvedčená, že pri útoku sedel za volantom odcudzeného nákladného auta – požiadal v roku 2016 o prácu, ale nedostal ju.

Polícia uviedla, že muž si podal v roku 2014 žiadosť o trvalý pobyt, ktorý mu však v júni 2016 zamietli. Vlani v decembri bol upozornený, že má štyri týždne na dobrovoľný odchod z krajiny. Vo februári, keď po ňom polícia začala pátrať, však zmizol.

Štokholmská polícia, bezpečnostná polícia a migračný úrad sa odmietli vyjadriť k otázke agentúry DPA, že muž požiadal o azyl.

Vo väzbe sú dvaja ľudia

Členovia švédskej opozície Jimmie Akesson z antiimigračných Švédskych demokratov a predsedníčka konzervatívnej Umiernenej strany Anna Kinbergová-Batrová v televízii povedali, že chcú zistiť, ako mohol podozrivý vo Švédsku zostať.

Polícia od útoku prehľadala niekoľko miest v širšom okolí Štokholmu, vrátane ďalšej firmy v meste Sollentuna, a tiež byt v meste Varberg na juhozápadnom pobreží Švédska, kde sa podozrivý podľa všetkého zdržiaval niekoľko hodín pred útokom.

Byström povedal, že vo väzbe zostávajú dvaja ľudia – jeden z nich je hlavný podozrivý.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Švédsko #spomienka #pietna akcia #útok v Štokholme