Kremeľ: Jediná alternatíva pre Sýriu sú rokovania v Ženeve a Astane

Rusko nezvažuje možnosť, že by prestalo poskytovať podporu súčasnému sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi.

10.04.2017 15:15
debata (7)

Uviedol to dnes v Moskve pre agentúru Interfax vysokopostavený zdroj blízky k rezortu diplomacie.

Pokusy západných krajín vrátiť sa k téze, že urovnanie konfliktu v Sýrii nie je možné bez Asadovho odchodu, sú bez perspektívy, vyhlásil dnes hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

„Návrat k pseudopokusom o urovnanie v štýle deklarovania mantry ‚Asad musí odísť‘ nemôže nikoho priblížiť k politickému urovnaniu (situácie) v Sýrii,“ spresnil Peskov. Zdôraznil, že jediným možným variantom je pokračovať v mravčej práci – v ženevskom procese – a úsiliach v rámci astanského procesu."

Agentúra Interfax v tejto súvislosti poznamenala, že Peskovove slová sú reakciou na výrok francúzskeho ministra zahraničných vecí Jeana-Marca Ayraulta, ktorý vyzval Rusko na rokovania o budúcnosti Sýrie a na hľadanie alternatívy k Asadovi.

Peskov v tejto súvislosti vyhlásil, že cesty k urovnaniu konfliktu v Sýrii sa hľadajú práve v rámci rokovacích procesov v Ženeve a Astane. Priznal, že z časového hľadiska ide o náročný projekt, ktorý „napreduje pomalšie, ako by sme si želali, ale zatiaľ iná alternatíva neexistuje.“

Peskov reagoval aj na poradcu prezidenta USA Donalda Trumpa pre národnú bezpečnosť Herberta Raymonda McMastera, ktorý vo vysielaní televízie Fox News označil odstúpenie Ruska od podpory Asada za možnú súčasť komplexnejšej dohody USA a Ruska o urovnaní krízy v Sýrii. Podľa poradcu by „Moskva mala zvážiť, či je potrebné, aby podporovala Asada“.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria