Trumpov nominant Gorsuch sa oficiálne stal sudcom Najvyššieho súdu

Sudca Neil Gorsuch sa po zložení dvoch ústavou a federálnymi zákonmi predpísaných sľubov oficiálne ujal postu člena poroty Najvyššieho súdu Spojených štátov.

10.04.2017 18:49
debata

Po druhom slávnostnom sľube, ktorý sa konal v Ružovej záhrade Bieleho domu, americký prezident Donald Trump označil Gorsucha za človeka „hlboko oddaného Ústave Spojených štátov“.

Gorsuch sa zapíše do dejín Najvyššieho súdu ako „jeden z jeho skutočne veľkých sudcov“, povedal po ceremoniáli Trump, ktorý Gorsucha (49) na post člena poroty Najvyššieho súdu nominoval.

Prvý slávnostný sľub predpísaný americkou ústavou a zákonmi zložil dnes Gorsuch na pôde Najvyššieho súdu.

Miesto v deväťčlennej porote vplyvného Najvyššieho súdu bolo neobsadené od smrti konzervatívneho sudcu Antonina Scaliu vo februári 2016, pretože republikáni odmietali vypočuť Obamom nominovaného kandidáta Merricka Garlanda a celú vec zámerne naťahovali až do novembrových volieb hlavy štátu.

Dosiaľ trval pat medzi štyrmi konzervatívnymi a štyrmi ľavicovo-liberálnymi sudcami Najvyššieho súdu. Demokrati sa obávali, že vymenovanie 49-ročného Gorsucha by zmenilo rovnováhu síl v dlhodobom horizonte v prospech konzervatívcov, keďže sudcovia sú menovaní na doživotie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Neil Gorsuch