Maďarský prezident podpísal spornú novelu vysokoškolského zákona

Maďarský prezident János Áder podpísal vládnu novelu vysokoškolského zákona, ktorá ohrozuje ďalšie pôsobenie Stredoeurópskej univerzity (CEU) v krajine.

10.04.2017 20:59
debata (26)

Urobil tak napriek protestom zo strany domácej opozície a zahraničných akademikov.

Podpísanie zákona oznámil dnes samotný Áder, podľa ktorého je novela v súlade s maďarskou ústavou a nezasahuje do akademických slobôd, informovala agentúra AP.

Prezident tiež vyzval vládu, aby okamžite začala rokovania s inštitúciami, ktorých sa úprava dotkne a zaistila ich prispôsobenie sa novým pravidlám.

Na nedeľňajšom proteste proti novele vysokoškolského zákona v Budapešti sa zišli desaťtisíce ľudí, ktorí vyzývali prezidenta Ádera, aby sporný zákon nepodpísal. Profesori amerických a britských univerzít vyzvali dnes otvoreným listom maďarskú vládu, aby prehodnotila a odvolala novelu vysokoškolského zákona.

Maďarský denník Magyar Nemzet dnes s odvolaním sa na zdroje blízke Áderovi vopred avizoval, že prezident novelu podpíše. Jeho právni poradcovia totiž nenašli žiaden dôvod na to, aby novelu predložili na preverenie ústavnému súdu.

Podľa minulý utorok schválenej novely bude môcť zahraničná univerzita na maďarskom území existovať iba v prípade, ak funguje aj v krajine pôvodu. Ďalej bude potrebné do pol roka od nadobudnutia účinnosti tohto zákona uzatvoriť príslušnú medzištátnu dohodu medzi Maďarskom a danou krajinou.

CEU založil v roku 1991 americký finančník maďarského pôvodu George Soros. Proti snahám vládnej strany Fidesz zakázať činnosť univerzity v Maďarsku sa ozvalo niekoľko krajín, od USA až po Francúzsko, ako aj osobnosti významných svetových univerzít vrátane niekoľkých držiteľov Nobelovej ceny.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #George Soros