V Egypte poľujú teroristi, Kopti umierajú

Zatiaľ čo sa v nedeľu pápež František chystal pod šírym nebom na Svätopeterskom námestí vo Vatikáne začať omšou predveľkonočný svätý týždeň, v egyptských mestách Alexandria a Tanta zomierali z pohľadu islamských teroristov "križiaci". Celkove zahynulo 44 kresťanov a viac ako sto utrpelo zranenie.

11.04.2017 10:00
debata (6)

Strašnú vizitku teroristov z tzv Islamského štátu (IŠ) tentokrát do koptských svätostánkov priniesli podľa panarabskej televízie Al Arabíja egyptský účtovník a robotník. Obaja ešte nedávno absolvovali školu terorizmu v boji proti legálnej vláde sýrskeho prezidenta Bašara Asada. Po boku žoldnierov nielen zo severného Kaukazu, ale prakticky z celej západnej Európy.

Ozbrojený policajt stráži koptský kostol v... Foto: Reuters, MOHAMED ABD EL GHANY
policajt, egypt, kopti, kostol Ozbrojený policajt stráži koptský kostol v meste Tanta, jeden z dvoch náboženských stánkov, ktoré sa v nedeľu stali cieľom útokov teroristov z tzv. Islamského štátu.

"Útok v kostole Svätého Juraja v Tante bol dielom Abú al Bura al Masrího (43), pochádzajúceho z mesta Abú Tabel v delte Nílu. Robotník so stredoškolským vzdelaním zanechal po sebe tri detí. Druhým útočníkom v katedrále Svätého Marka v Alexandrii bol Abú Ishak al-Masrí (27). Vysokoškolsky vzdelaný účtovník, ktorý pracoval v Kuvajte a následne sa pripojil k džihádistom.

Kopti v Egypte

Koptská cirkev patrí rovnako ako katolícka a protestantská ku kresťanskej viere. V Egypte žije najväčšia komunita Koptov na svete. V krajine pyramíd tvorí asi desať percent z tamojších 80 miliónov obyvateľov. Majú zastúpenie medzi politickými a podnikateľskými elitami krajiny.

Egyptský prezident Abdal Sísí a kabinet v pondelok reagovali vyhlásením trojmesačného výnimočného stavu. Podľa serveru Egyptian Streets začal platiť včera o 13.00 h SELČ.

Kresťania, väčšinou príslušníci koptskej cirkvi, tvoria asi desať percent z viac ako 130-miliónovej egyptskej populácie. Vyznávať vieru môžu slobodne a s majoritným obyvateľstvom nemajú podľa znalcov väčšie nezhody. Islamskí teroristi ich však považujú za „zradcov viery“. Napríklad v decembri 2016 zaútočili na katedrálu v Káhire a zabili 30 ľudí. Rovnako ako v nedeľu, aj v tomto prípade zodpovednosť za vraždenie zobral na seba IŠ.

Ako pripomína server SME40, postoj ku koptským kresťanom sa však v Egypte menil. Byzantská moc v krajine, ktorá predchádzala vládnutiu moslimov, prenasledovala Koptov, pretože v jej očiach boli "kacírmi“. Masové vraždenie vyhnalo napokon Koptov do púštnych oblastí krajiny, kde si stavali kostoly a kláštory. Väčšinou sa zaoberali poľnohospodárstvom charakteristickým pre miestnych obyvateľov.

Prenasledovanie byzantskou ríšou viedlo k tomu, že keď začali v 7. storočí nášho letopočtu vládnuť v krajine moslimovia, tak to s radosťou privítali. Slobodne sa cítili predovšetkým vo veľkých mestách. Napriek minorite v rámci egyptskej populácie vyvolávali však Kopti podráždenie radikálnych moslimov svojím nemalým vplyvom v krajine. V politickej i hospodárskej oblasti. Ich vplyv v egyptskej politike zvyšovala aj podpora silnej a bohatej spoločnosti v USA a Kanade.

Pre teroristov z IŠ, ukrývajúcich sa za skutočné učenie Alaha, sú dodnes egyptskí kresťania najžiadanejšou korisťou. Nepovažujú ich za ľudí. Potvrdzuje to o. i. v týchto dňoch zverejnené video. Teroristi na ňom vyhlasujú, že ich vojaci „na rozkaz Boha musia zabiť každého neveriaceho“. V závere upozornili, že chystajú ďalšie útoky.

„Hneď ako sa situácia na Blízkom východe komplikuje, vzápätí sa aktivizujú radikálni moslimovia. Nech sú na Sinaji alebo v samotnom Egypte. Nie je to tak dávno, čo vraždili turistov, dokonca zaútočili na ruské lietadlo smerujúce po štarte do Petrohradu. Všetko s jediným cieľom: sme tu, bojujeme za čistotu viery. V skutočnosti však bojujú za ekonomické preferencie, za finančné stimuly hlavne zo Saudskej Arábie,“ pripomenula arabská televízia Al Hadát.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #kresťania #Alexandria #Islamský štát #kopti #teroristický čin #Tanta