Orbán sa ulice nezľakol

Na najmohutnejšej protivládnej demonštrácii tohto roka sa v nedeľu podvečer v Budapešti zišlo prinajmenšom päťdesiattisíc ľudí.

11.04.2017 11:00
debata (10)

Organizátori počet účastníkov odhadli až na 80-tisíc. Za sedem rokov, čo je premiér Viktor Orbán pri moci, čelil iba raz väčšiemu davu odporcov v uliciach. Vtedy zaspätkoval a sporný návrh zákona o zdanení internetu stiahol. Kontroverznej novely vysokoškolského zákona, ktorá má podľa jej kritikov vyštvať z Maďarska renomovanú Stredoeurópsku univerzitu (CEU), sa však vzdať nemieni.

Demonštranti v nedeľu prešli po Reťazovom moste... Foto: Reuters, BERNADETT SZABO
budapest, protest, most, dunaj, madarsko Demonštranti v nedeľu prešli po Reťazovom moste z Budína do Pešti, kde zaplnili námestie pred parlamentom.

Politici z vládneho Fideszu v parlamente z rozoštvávania maďarskej verejnosti obviňovali zakladateľa CEU, miliardára maďarského pôvodu Georgea Sorosa.

Áder novelu podpísal

Prezident János Áder vládnu novelu vysokoškolského zákona v pondelok podpísal. Tá ohrozuje ďalšie pôsobenie Stredoeurópskej univerzity (CEU) v krajine. Urobil tak napriek protestom zo strany domácej opozície a zahraničných akademikov.

Podpísanie zákona oznámil samotný Áder, podľa ktorého je novela v súlade s maďarskou ústavou a nezasahuje do akademických slobôd, informovala agentúra AP.

Proti Maďarsu sa vedie dezinformačná kampaň, čo nie je nič nové, je taká, akú proti nám viedli vo veci ústavy a migrantov.
Viktor Orbán, maďarský premiér

Prezident tiež vyzval vládu, aby okamžite začala rokovania s inštitúciami, ktorých sa úprava dotkne a zaistila ich prispôsobenie sa novým pravidlám.

V reakcii na rozhodnutie prezidenta sa aj v pondelok večer konali v Budapešti protesty, na ktorých sa podľa odhadov zúčastnilo niekoľko stoviek ľudí.

Absurdná požiadavka

„Demonštrácia sa v skutočnosti konala preto, že organizácie sponzorované Sorosom cítia, že vláda svojou migračnou politikou nedopustí uplatnenie sorosovských ideí,“ citoval portál Index.hu šéfa parlamentnej frakcie Fideszu Lajosa Kósu. Podľa neho totiž na demonštrácii nemohlo ísť o CEU, lebo tú vláda nechce zavrieť.

„Požiadavka demonštrantov je taká absurdná, akoby chceli dosiahnuť, aby vláda nezmenila farbu oblohy z modrej na červenú. Môžem vás upokojiť, že zostane modrá,“ povedal Kósa a dodal: „Pravým cieľom demonštrácie, či už s vedomím účastníkov, alebo bez neho, bolo, aby nerušene mohol fungovať biznis s migrantmi s podporou Sorosa.“

„János, nepodpíš to“

Podobným argumentom novelu zákona v parlamente obhajoval aj Orbán. „Proti Maďarsku sa vedie dezinformačná kampaň, čo nie je nič nové, je taká, akú proti nám viedli vo veci ústavy a migrantov,“ citoval premiéra Index.hu.

Kritici novely zákona v nej však vidia jednoznačne likvidačné podmienky pre CEU a vo všeobecnosti útok na akademické slobody. Ich posledné nádeje sa preto upriamili na hlavu štátu. „Veto“ a „János, nepodpíš to“ boli najčastejšie odkazy, ktoré demonštranti vysielali z transparentov.

Áder, ktorého iba pred necelým mesiacom znovuzvolili parlament, a to výhradne hlasmi vládnych poslancov, sa musel rozhodnúť do polnoci z pondelka na utorok. Kým prezident prijímal šéfku vietnamského parlamentu a s rozhodnutím otáľal, viacerí experti mu na diaľku radili, s akým zdôvodnením má novelu poslať na ústavný súd.

Vytlačenie Sorosa

András Jakab, riaditeľ Ústavu právnych vied Maďarskej akadémie vied, svoje odporúčanie zhrnul do štyroch bodov. Predovšetkým označil za právne napadnuteľnú požiadavku, aby CEU mohla vydávať v Maďarsku americké diplomy až po uzavretí medzištátnej dohody. Neprimeranými obmedzením podľa neho je žiadať od univerzity, aby mala kampus aj mimo Maďarska, navyše v šibeničnom termíne a zákonom zjavne šitým na mieru CEU.

Ofenzíva, ktorú Orbán ohlásil v rozhovore pre portál 888.hu slovami, že tento rok „bude o vytlačení Sorosa a síl, ktoré symbolizuje“, má vzápätí pokračovať útokom na tretí sektor. Poslanci vládneho Fideszu koncom minulého týždňa predložili do parlamentu návrh zákona o transparentnosti mimovládnych organizácií podporovaných zo zahraničia, ktorý pripomína ruský zákon o cudzích agentoch.

Nálepka

Mimovládky, ktoré za rok prijmú v prepočte prinajmenšom 23-tisíc eur, má zákon zaviazať, aby popri svojom názve na všetkých plagátoch, letákoch či iných písomnostiach uvádzali, že ide o „organizáciu podporovanú zo zahraničia“. Ak by túto nálepku odmietli používať, má ich čakať najskôr napomenutie, potom pokuta do bezmála 2 900 eur a napokon až zrušenie.

Proti zákonu, ktorý chce vláda presadiť do konca mája, občianski aktivisti na zajtra zvolali demonštráciu na budapeštianske Námestie hrdinov. Považujú ho totiž za ponižujúcu stigmatizáciu, pripomínajúcu temné obdobie dejín, keď Židia boli povinní nosiť našitú Dávidovu hviezdu.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #protesty #Budapešť #János Áder #Stredoeurópska univerzita #CEU #George Oros