Summit G7: Riešme sýrsku krízu s Ruskom, ale bez Asada

Sedem veľkých svetových ekonomík združených v skupine G7 zvolilo zmierlivý prístup voči Rusku v súvislosti s konfliktom v Sýrii.

11.04.2017 12:48
debata (60)

Chcú povzbudiť Moskvu, aby súhlasila s politickým riešením krízy, ktoré ale nepočíta s tým, že by sýrsky prezident a ruský spojenec Bašár Asad zostal pri moci. Vyplýva to z výrokov ministrov zahraničia krajín G7, ktorí sa zúčastnili dvojdňovej schôdzky v talianskom meste Lucca.

Britský minister zahraničia Boris Johnson... Foto: Reuters, MAX ROSSI
g7, lucca, johnson, ayrault Britský minister zahraničia Boris Johnson (vpravo) a jeho kanadský kolega Jean-Marc Ayrault počas zasadnutia krajín G7 v talianskom meste Lucca.

Francúzsky minister zahraničia Jean-Marc Ayrault povedal, že krajiny G7 sa nedohodli na sprísnení sankcií voči Rusku a Sýrii po napätí, ktoré vyvolal nedávny chemický útok na sýrskych civilistov s desiatkami obetí, vrátane mnohých detí.

Západ tento útok pripisuje sýrskej armáde, ktorá to popiera. V záverečnom vyhlásení ale skupina G7 Moskve odkazuje, že sa nemá správať pokrytecky a musí prevziať svoju zodpovednosť za ďalší vývoj v Sýrii.

Politické riešenie

Štáty G7 sa podľa Ayraulta zároveň zhodli, že „Asad nemôže byť súčasťou sýrske budúcnosti“.

Šéf nemeckej diplomacie Sigmar Gabriel vyhlásil, že G7 nestojí o eskaláciu násilia v Sýrii. Gabriel vyhlásil, že USA a ich hlavní západní spojenci chcú prinútiť Rusko, aby sa angažovalo v nových rokovaniach za ukončenie krvavej občianskej vojny v Sýrii. Americký minister zahraničia Rex Tillerson, ktorý z Talianska zamieri do Moskvy, podľa Gabriela dal jasne najavo, že USA nechcú situáciu v Sýrii riešiť vojensky, ale politicky.

Gabriel upozornil, že krajiny G7 chcú presvedčiť Rusko, aby sa odvrátilo od svojho spojenca Asada. „Nemôžete stáť po boku režimu, ktorý jedovatý plyn proti vlastnému obyvateľstvu nepoužil prvýkrát,“ upozornil nemecký minister.

O bezpečnosť účastníkov summitu sa starali aj... Foto: Reuters, MAX ROSSI
dron, karabinier O bezpečnosť účastníkov summitu sa starali aj karabinieri s dronmi.

Zapojenie Ruska

Šéf talianskej diplomacie Angelino Alfano zdôraznil, že Rusko nesmie byť zahnané do izolácie, ale „v rámci možností musí byť zapojené do procesu politických zmien v Sýrii“.

Ohľadom možnosti nových sankcií Alfano povedal, že „všetci vyjadrili svoj názor“, ale že prevládlo stanovisko, že Rusko musí byť do riešenia situácie zapojené.

Rokovania krajín G7 (Británia, Francúzsko, Taliansko, Japonsko, Kanada, Nemecko a USA) sa kvôli sýrskej problematike zúčastnili aj zástupcovia Turecka, Saudskej Arábie, Kataru, Spojených arabských emirátov a Jordánska.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Bašár al-Asad #G7 #summit G7