Magnát Usmanov chce podať žalobu na Navaľného

Ruský magnát uzbeckého pôvodu Ališer Usmanov hodlá zažalovať opozičného aktivistu a kritika Kremľa Alexeja Navaľného za urážku na cti.

11.04.2017 15:06
debata (2)

Usmanov dnes vyhlásil, že Navaľnyj a jeho protikorupčná skupina „prekročili červenú čiaru“ po tom, ako ho obvinili z účasti na kriminálnych aktivitách.

Navaľného protikorupčná skupina v marci zverejnila materiály o ruskom premiérovi Dmitrijovi Medvedevovi, ktoré obsahovali aj tvrdenia, že Usmanov daroval drahé nehnuteľnosti nadácii s údajným napojením na Medvedeva.

Usmanov tvrdí, že všetky jeho obchodné aktivity sú „legálne a transparentné“, pričom Navaľnyj nemá „morálne právo“ vznášať voči nemu obvinenia, informovala spravodajská stanica Slobodná Európa.

Navaľnyj reagoval na Usmanovove vyhlásenie statusom na Twitteri, kde uvádza: „Ališer Usmanov, ktorý si v (bývalej) Uzbeckej sovietskej socialistickej republike odsedel šesť rokov, hovorí, že som zločinec a podá proti mne žalobu.“

Výsledky investigatívnych správ Navaľného organizácie viedli koncom marca k protikorupčným demonštráciám v Moskve a iných ruských mestách. Navaľnyj si odsedel 15 dní za kladenie odporu pri zatýkaní počas protestov.

Navaľnyj vlani v decembri oznámil, že sa v budúcoročných voľbách mieni uchádzať o úrad prezidenta Ruskej federácie. Súčasný prezident Vladimir Putin zatiaľ nepotvrdil, či sa v marci 2018 bude uchádzať o štvrté funkčné obdobie.

Navaľnyj v roku 2013 kandidoval za primátora Moskvy. Hoci v súboji so súčasným prokremeľským šéfom magistrátu Sergejom Sobianinom neuspel, podarilo sa mu získať viac ako štvrtinu hlasov (27,2 percenta).

Navaľnému by v účasti vo voľbách mohlo zabrániť jeho odsúdenie v kauze sprenevery. Navaľného sympatizanti však tvrdia, že toto obvinenie i samotný proces boli politicky motivované.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Alexej Navaľnyj