Do Moskvy pricestoval americký minister zahraničných vecí

Do Moskvy dnes pricestoval americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson.

11.04.2017 17:34
debata (23)

Ako informovala agentúra AP, v stredu bude rokovať so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom o konflikte v Sýrii. Zatiaľ nie je jasné, či sa stretne aj s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Tillerson je prvým predstaviteľom vlády amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý pricestoval na oficiálnu návštevu Ruska.

Vladimir Putin krátko pred príchodom Tillersona pre novinárov povedal, že Moskva sa obráti na OSN so žiadosťou, aby vyšetrila minulotýždňový chemický útok na sýrske mesto Chán Šajchún.

Šéf Kremľa prirovnal obvinenia voči sýrskej vláde z tohto útoku k tomu, ako USA odôvodnili svoju intervenciu do Iraku v roku 2003.

„Pripomína mi to udalosti z roku 2003, keď americkí vyslanci v Bezpečnostnej rade OSN hovorili o chemických zbraniach nájdených v Iraku,“ povedal šéf Kremľa.

Tvrdenia, že iracký režim v roku 2003 mal zbrane hromadného ničenia, sa nikdy nedokázali, poznamenala AP.

Putin: Západné krajiny podporili minulotýždňový útok USA preto, aby si zlepšili vzťahy s Trumpom

Rusko podľa Putina získalo spravodajské informácie o plánovaných „provokáciách“ s použitím chemických zbraní s cieľom zvaliť vinu na sýrsku vládu.

Ruský prezident taktiež konštatoval, že západné krajiny verejne podporili minulotýždňový útok USA na sýrsku leteckú základňu z toho dôvodu, že si chcú zlepšiť vzťahy s americkým prezidentom Trumpom.

Generálny štáb ruskej armády medzitým oznámil, že sýrska vláda je ochotná umožniť medzinárodným expertom preskúmať svoju vojenskú základňu Šajrát, či sa na nej nenachádzajú stopy po chemických zbraniach. Expertom zaistí bezpečnosť Rusko, informoval náčelník hlavného operačného oddelenia generálneho štábu ruských ozbrojených síl Sergej Rudskoj.

Chemický útok na vzbúrencami ovládané západosýrske mesto Chán Šajchún v provincii Idlib sa odohral v utorok minulý týždeň, zahynulo pri ňom najmenej 87 civilistov. USA a ďalšie západné štáty pripisujú zodpovednosť zaň Asadovej vláde, čo Sýria odmieta. Sýrska vláda vinu pripísala povstalcom, ktorí podľa nej zhromažďujú a skladujú smrtiace chemikálie. Podľa ruského ministerstva obrany sa jedovaté látky uvoľnili do ovzdušia, keď sýrske lietadlá pri nálete zasiahli sklad chemických zbraní a munície v povstaleckej továrni na východnom okraji Chán Šajchúnu.

Americké sily v piatok na priamy príkaz prezidenta USA Donalda Trumpa vypálili 59 striel s plochou dráhou letu Tomahawk na sýrsku leteckú základňu Šajrát v provincii Homs, kde sa podľa Washingtonu mali nachádzať chemické zbrane. Zahynulo pri tom najmenej šesť ľudí. Úder bez mandátu OSN bol odvetou za údajný chemický útok na Chán Šajchún.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí označilo raketový útok americkej armády na sýrsku leteckú základňu za akt agresie voči suverénnemu štátu a za porušenie medzinárodného prá­va.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Rex Tillerson