Egyptský parlament schválil trojmesačný výnimočný stav

Egyptský parlament dnes schválil trojmesačnej výnimočný stav v reakcii na dva teroristické útoky na koptské kostoly, ktoré si v nedeľu vyžiadali najmenej 45 životov.

11.04.2017 17:58
debata (1)

S odkazom na egyptskú štátnu televíziu o tom informovala agentúra Reuters.

O výnimočnom stave rozhodol už v nedeľu prezident Abdal Fattah Sísí. Jeho rozhodnutie v pondelok schválila vláda. Podľa ústavy výnimočný stav musel schváliť aj parlament, ktorý na to mal oficiálne sedem dní.

Radikáli v nedeľu zaútočili na koptský kostol v Tante a o niekoľko hodín neskôr na koptský kostol v Alexandrii, kde v tú chvíľu slúžil omšu sám patriarcha koptskej cirkvi Tavadros II.. Pri dvoch útokoch, ku ktorým sa prihlásil tzv. Islamský štát, prišlo o život najmenej 45 osôb a vyše 100 ďalších bolo zranených. Tavadros II. vyviazol bez zranení. Pohreby väčšiny obetí sa konali v nedeľu a v pondelok.

Koptskí kresťania patria k najstarším kresťanským komunitám na svete a tvoria asi desať percent egyptskej populácie. Islamskí radikáli ich však vinia z podpory zosadenia niekdajšieho islamistického prezidenta z teraz zakázaného Moslimského bratstva Muhammada Mursího v roku 2013. Útoky na iných kresťanov ako Koptov sa v Egypte stávajú len zriedka.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt