Trump podpísal protokol o pristúpení Čiernej Hory do NATO

Prezident USA Donald Trump podpísal dnes protokol o pristúpení Čiernej Hory do Severoatlantickej aliancie (NATO), ktorý na sklonku marca drvivou väčšinou hlasov schválili členovia amerického Senátu. Vyplýva to z komuniké, ktoré dnes zverejnil Biely dom.

11.04.2017 19:18
debata (17)

Na rýchlu ratifikáciu vstupu Čiernej hory do NATO vyzval Senát ešte začiatkom marca aj americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson. V liste adresovanom lídrom Senátu zo 7. marca šéf americkej diplomacie zdôraznil, že takýto krok je vo „výsostnom záujme Spojených štátov“.

Tillerson pri tejto príležitosti vyjadril presvedčenie, že členstvo Čiernej Hory v Severoatlantickej aliancii bude mať pozitívny vplyv aj na susedov tejto malej balkánskej krajiny. Súčasne poznamenal, že tento krok posilní integračné snahy i demokratické reformy a podporí obchod, bezpečnosť a stabilitu na Balkáne.

Pozvanie pre Čiernu Horu schválili ministri zahraničných vecí krajín NATO v decembri 2015. Vtedy sa aj otvorili prístupové rokovania o členstve krajiny. Vstup Čiernej Hory do NATO musí ratifikovať všetkých 28 členských krajín aliancie. Po „zelenej“ z USA musia proces ratifikácie dokončiť ešte v Španielsku. Slovenský parlament schválil príslušný dokument 14. júna 2016.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Čierna Hora #Donald Trump