Mattis: Za chemický útok je zodpovedný sýrsky režim

Americký minister obrany James Mattis v utorok vyhlásil, že nie sú "žiadne pochybnosti" o tom, že za minulotýždňový útok chemickými zbraňami na civilistov je zodpovedný sýrsky režim.

12.04.2017 07:38
NATO-DEFENCE/ Foto: ,
James Mattis.
debata (147)

„Osobne som si prezrel správy tajných služieb a niet pochýb, že za rozhodnutie zaútočiť a aj za uskutočnenie samotného útoku je zodpovedný sýrsky režim,“ povedal Mattis v čase, keď Spojené štáty odporujú snahám Ruska obrániť režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Zároveň nie sú žiadne pochybnosti, že pri útoku zo 4. apríla bol použitý nervovoparalytický plyn sarin, dodal minister obrany Mattis. Pri útoku zahynulo vyše 80 ľudí vrátane desiatok žien a detí.

„Sýrsky režim by mal dlho a hlboko premýšľať, kým sa rozhodne znova porušiť medzinárodné normy použitím chemických zbraní,“ uviedol Mattis. A poznamenal, že následná reakcia Spojených štátov mala vyslať jasný odkaz týkajúci sa chemických zbraní a neznamená zvyšovanie americkej účasti na konflikte v Sýrii.

Minister ubezpečoval, že americko-ruské napätie ohľadne Sýrie „sa nebude stupňovať po špirále a nevymkne sa spod kontroly“. Mattis dodal, že USA a Rusko stále udržiavajú vojenskú a diplomatickú komunikáciu.

Rusko podľa Mattisa koná v súlade so svojimi záujmami. A v záujme Ruska určite nie je, aby súčasné nezhody ohľadne Sýrie vyústili do rozsiahlejšieho konfliktu. Americký minister tiež povedal, že len sýrsky prezident Asad vie, prečo použil chemické zbrane.

Mattis je presvedčený, že Asad ľutuje minulotýždňové použitie chemických zbraní – vzhľadom na americký odvetný raketový útok. Pentagón totiž tvrdí, že americké rakety zničili na sýrskej leteckej základni pätinu Asadových fungujúcich bojových lietadiel.

Minister za posledných niekoľko rokov viackrát kritizoval Asada za použitie chemických zbraní. Mattis zdôraznil, že vojenská operácia proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) v Sýrii je pre USA stále ťažisková a nič sa na tom nezmenilo.

Podľa ministrových slov bombardovanie sýrskej leteckej základne vo štvrtok 6. apríla – v reakcii na použitie chemických zbraní damaskou vládou proti nevinným civilistom – bolo samostatnou kapitolou v rámci americkej vojenskej kampane.

147 debata chyba
Viac na túto tému: #chemický útok #James Mattis #útok na Sýriu