Útočník zo Štokholmu používal dve identity, Švédi sprísnia zákony

Uzbecký občan podozrivý z útoku v Štokholme žil vo Švédsku najmenej s dvoma identitami. Informoval o tom spravodajský server The Local.

12.04.2017 16:01 , aktualizované: 17:40
debata (2)

Švédska verejnoprávna televízia SVT upozornila, že meno Rachmat Akilov, ktoré sa v súvislosti s údajným atentátnikom uvádza, mohlo používať viac ľudí.

Uzbecká polícia navyše oznámila, že na Akilova vo februári vydala medzinárodný zatykač pre podozrenie z náboženského extrémizmu.

Podľa záznamov daňového úradu si Rachmat Akilov v rokoch 2015 a 2016 zarobil zhruba 500-tisíc švédskych korún (52-tisíc eur). Za prácu vo firme na hubenie škodcov to bolo 160-tisíc (16,5-tisíca eur), zatiaľ čo zvyšných 340-tisíc (35,5-tisíca eur) zarobil v hotelovom reťazci Scandic Hotels, oznámila SVT.

V hoteli predložil podozrivé dokumenty

Podľa hovorkyne reťazca Heidi Woldovej avšak osoba spájaná s útokom nie je totožná s človekom, ktorý pre Scandic Hotels pracoval.

Zamestnávateľ začal časom pochybovať o pravosti dokumentov, ktoré muž pri nástupe do zamestnania predložil. V januári 2017 s ním pracovný pomer rozviazal, pretože muž nebol schopný dostatočne doložiť svoju identitu.

V domovine mu hrozilo 20 rokov

Uzbecká polícia oznámila, že na Akilova vo februári vydala medzinárodný zatykač pre podozrenie z náboženského extrémizmu. V Uzbekistane mu tak hrozilo až 20 rokov väzenia. Podľa výpovedí jeho príbuzných a známych sa muž nachádzal vo Švédsku, kde sa dostal pod vplyv tadžickej odnože organizácie Islamský štát (IS).

V roku 2015 sa potom vraj snažil dostať cez Turecko do Sýrie, zadržali ho však na turecko-sýrskej hranici a ako utečenec následne putoval späť do Švédska.

Je Rachmat Akilov vlastne Rahmantjon Kurbonov?

Akilov vo Švédsku používal aj iné meno. Keď mu bola v roku 2014 zamietnutá žiadosť o povolenie na pobyt, odvolal sa k imigračnému súdu, ale aj ten jeho žiadosť zamietol.

V rozhodnutiach súdu však tento muž figuruje pod menom Rahmantjon Kurbonov a má iný dátum narodenia, informoval už skôr švédsky denník DN.

Uzbecký občan v utorok pred vyšetrujúcou sudkyňu priznal spáchanie teroristického činu a súhlasil s tým, aby bol vzatý do väzby. Tridsaťdeväťročný údajný Rachmat Akilov, sympatizujúci s džihádistami, s použitím nákladného auta zabil minulý týždeň v piatok štyroch ľudí a ďalších zranil.

„Muž prítomný v súdnej sieni je totožný s tým, ktorý sedel v kabíne nákladného vozidla (pri teroristickom útoku), mená sa ale môžu meniť,“ uviedol zástupca hlavného prokurátora Hans Ihrman na tlačovej konferencii po utorkovom rokovaní súdu.

Vláda sprísni legislatívu

Po útoku chce švédska vláda sprísniť protiteroristickú legislatívu. V zrýchlenom konaní posúdi, ako možno postaviť mimo zákon členstvo v teroristických organizáciách, oznámil švédsky minister spravodlivosti Morgan Johansson.

Zákaz členstva v skupinách označených za teroristické organizácie je kontroverznou otázkou vo Švédsku, kde niektorí experti argumentujú, že by išlo o porušenie práva na slobodu združovania chránenú ústavou.

Väčšinová podpora

Dosiaľ je vo Švédsku zakázané len bojovať v radoch teroristických skupín a financovať teroristické organizácie, nie však k nim patriť. Podľa ministra je potrebnú túto medzeru uzavrieť.

„Sloboda združovania nemala nikdy znamenať, že môžete byť aktívni v teroristických organizáciách,“ zdôraznil Johansson na tlačovej konferencii. Návrh nového zákona by mali predložiť ešte pred koncom funkčného obdobia súčasnej vlády sociálnych demokratov a zelených v budúcom roku. Podľa verejnoprávnej televízie ho podporuje sedem z ôsmich strán v parlamente.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Švédsko #identita #Štokholm #útok v Štokholme #Rachmat Akilov