Trump: Vzťahy s Ruskom sú na 'rekordne nízkej úrovni'

Americký prezident Donald Trump v stredu povedal, že vzťahy USA a Ruska sú na "rekordne nízkej úrovni" v dôsledku moskovskej podpory pre sýrsky režim.

13.04.2017 07:22
debata (75)

Spojené štáty podľa neho „s Ruskom vôbec nevychádzajú“ a vzťahy medzi oboma globálnymi mocnosťami sú na rekordne nízkej úrovni. Na tlačovej konferencii v Bielom dome americký prezident vyjadril nádej, že môže zlepšiť vzťahy s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ale „uvidíme, čo sa stane“.

Americký prezident Donald Trump (vpravo) a... Foto: Reuters, JONATHAN ERNST
trump, stoltenberg Americký prezident Donald Trump (vpravo) a generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg počas stredajšej tlačovej konferencie.

Hovoril na spoločnej tlačovej konferencii v Bielom dome s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom krátko po stretnutí amerického ministra zahraničných vecí Rexa Tillersona s Putinom v Moskve. Tillerson povedal reportérom, že vzťahy oboch krajín sú momentálne „na nízkom bode“ a sú poznačené vážnou nedôverou.

Vedelo Rusko o útoku?

Podľa Trumpa zostáva nejasné, či Rusko vedelo o plánoch Sýrie uskutočniť minulý týždeň chemický útok na civilistov. Vyhlásil, že „je istotne možné, ale nepravdepodobné, že by o útoku vedeli… Rád by som si myslel, že o tom nevedeli, ale istotne mohli vedieť, boli tam,“ dodal.

Upozorňoval na skutočnosť, že Rusi využívajú sýrsku leteckú základňu, z ktorej bol minulý týždeň vedený chemický útok s desiatkami civilných obetí.

Trump súčasne povedal, že „nemá absolútne žiadne pochybnosti“ o tom, že USA urobili správnu vec, keď reagovali na tento útok náletom na sýrsku leteckú základňu.

Musíme byť silný

Najlepší spôsob, ako by sa NATO malo správať k Rusku je zostať jednotné a „pevné a predvídateľné v našom prístupe“, uviedol v stredu generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Súčasne však Severoatlantická aliancia musí „hľadať cesty, s ktorými je možné žiť, aby sa vyhla ďalšej studenej vojne alebo zbrojným pretekom,“ povedal Stoltenberg na spoločnej tlačovej konferencii v Bielom dome s americkým prezidentom Donaldom Trumpom.

„Pevne verím, že jediný spôsob ako zastrašiť Rusko je byť silný,“ pokračoval Stoltenberg. To znamená „zaistiť vierohodný odstrašujúci účinok“ a v rovnakom čase rokovať s Ruskom v „pragmatickom pracovnom vzťahu“ tak ako urobilo jeho rodné Nórsko počas studenej vojny, dodal.

75 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #NATO #Jens Stoltenberg #Donald Trump