Ďalšia krajina sa vracia k latinke, Kazachstan odstráni azbuku

Kazachstan sa zbavuje azbuky, nový štandard národnej abecedy na základe latinky má byť vyhotovený do konca tohto roka. Rozhodol o tom prezident Nursultan Nazarbajev.

13.04.2017 08:15
debata (64)

V roku 2018 sa majú zmeniť školské osnovy a s konečnou platnosťou má byť azbuka zrušená do roku 2025. Do tej doby sa môžu obe abecedy užívať súbežne.

Kazaština patrí do turkickej jazykovej skupiny a jej písomná forma prešla v priebehu storočí niekoľkými reformami. Takmer tisíc rokov sa až do 20. storočia používalo pri zápise kazaštiny arabské písmo.

Po vzniku Sovietskeho zväzu, ktorého súčasťou bol aj Kazachstan, sa v 20. rokoch začala šíriť turkická abeceda na základe latinky, ktorá bola úradne zavedená v roku 1928.

Na konci 30. rokov ale sovietske vedenie rozhodlo o tom, že zápis väčšiny neslovanských jazykov prevedú na reformovanú cyriliku, teda azbuku. Okrem turkických jazykov sa rozhodnutie týkalo aj moldavčiny.

Podľa Nazarbajeva má návrat k latinke hlbokú logiku. „Je to spojené s modernými technológiami, s komunikáciou a zvláštnosťami vedy a vzdelávania v 21. storočí,“ napísal prezident vo vládnom listu Egemen Kazachstan.

Kazašské deti sa od rannej mladosti učia v škole angličtinu, takže prechod zápisu kazaštiny na latinské písmo by pre nich nemal byť problém, uviedol Nazarbajev.

Ústup od cyriliky je zjavný aj v ďalších postsovietskych štátoch. Rozhodnutie opustiť zápis azbukou už padlo v Moldavsku, Azerbajdžane, Turkménsku a Uzbekistane.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #kazachstan #azbuka #latinka