Vyšetrovanie útoku v Dortmunde je v slepej uličke. Polícia nemá dôkazy

Nemeckí vyšetrovatelia nemajú ani u jedného z dvojice pôvodne podozrivých dôkazy, že by stáli za útokom na futbalistov Dortmundu. Uviedlo to najvyššie štátne zastupiteľstvo. Vyšetrovanie tak pokračuje všetkými smermi. Otázky naďalej vyvolávajú netypické listy, ktoré ktosi nechal blízko miesta činu. Nálože podľa denníka Süddeutsche Zeitung vyrobil profesionál.

13.04.2017 09:56 , aktualizované: 15:16
debata (4)

„Podozrenie sa nepotvrdilo,“ uviedla hovorkyňa generálnej prokuratúry na adresu 28-ročného Nemca, ktorý bol jedným z podozrivých. Do hľadáčika policajtov sa podľa nemeckých médií dostal v podstate náhodou. Policajti v utorok k jeho bytu prišli kvôli údajnej hádke v domácnosti. Jeden z nich si pritom všimol dáždnik s logom hotela, v ktorom futbalisti Dortmunde prebývali. Po útoku polícia byt prehľadala.

Dôkazy o zapojení do útoku nemá polícia ani u druhého podozrivého, ktorým je dvadsaťšesťročný Iračan Abdal Basit A. U neho je však najvyššie štátne zastupiteľstvo presvedčené o napojení na takzvaný Islamský štát, a preto požiadalo o jeho vzatie do väzby.

Iračan zatknutý kvôli utorkovému útoku na futbalistov Dortmundu sa podľa nemeckého časopisu Der Spiegel nedávno po telefóne bavil o náloži. Dôkazy proti druhému podozrivému sú podľa magazínu zatiaľ slabé. Otázky naďalej vyvoláva netypický list, ktorý ktosi nechal blízko miesta činu. Spiegel uviedol, že dôkazy proti ani jednému z podozrivých nie sú zatiaľ príliš silné.

Dvadsaťpäťročnému Iračanovi, ktorého v stredu polícia zatkla, priťažuje fakt, že mu pred niekoľkými dňami ktosi po telefóne, ktorý sa dostal k tajnej službe, povedal vetu: „Nálož je pripravená“.

Jeden z vyšetrovateľov denníku Süddeutsche Zeitung povedal, že trojicu bômb podľa jeho názoru zostavoval profesionál. Vzhľadom k tomu, že v nich boli kovové súčiastky, musel počítať s tým, že útok môže niekoho zabiť. Bomby odpálil páchateľ zrejme elektronicky na diaľku.

Vyšetrovateľ nemeckej polície obhliada okolie... Foto: SITA/AP, Martin Meissner
dortmund, vysetrovatel, nemecko Vyšetrovateľ nemeckej polície obhliada okolie hotela, v ktorom boli v utorok ubytovaní hráči a realizačný tím Borussie Dortmund pred incidentom, pri ktorom sa zranili dvaja ľudia.

Dáždnik ako dôkaz

Fakt, že Nemecké najvyššie štátne zastupiteľstvo, ktoré prípad vyšetruje, skutočne mnoho ďalších dôkazov zatiaľ nemá, by mohlo nasvedčovať aj to, že stále ešte nepožiadalo o uvalenie väzby na podozrivých.

V prípade dvadsaťosemročného Nemca, ktorý je druhým podozrivým, sú podľa Spiegelu dôkazy ešte výrazne slabšie. Do hľadáčika úradov sa podľa magazínu dostal kvôli tomu, že má dáždnik z hotela, kde futbalisti Dortmundu prebývali. Pri stredajšej razii polícia muža prekvapila, keď spal a v náruči držal svoje dieťa.

Fanúšik Monaka nesie pred stredajším zápasom s... Foto: Reuters, Kai Pfaffenbach
fanusik, monako Fanúšik Monaka nesie pred stredajším zápasom s Dortmundom transparent s nápisom 'Veľká vďaka, Dortmund'. Po utorkovom útoku množstvo nemeckých priaznivcov ponúklo jedlo a nocľach fanúšikom z Francúzska ako prejav pohostinnosti a pomoci v núdzi.

Listy

Vyšetrovatelia naďalej skúmajú trojicu listov, ktoré ktosi nechal pri mieste činu. Požaduje sa v nich, aby spolková republika stiahla prieskumné lietadlá Tornado využívané v boji proti takzvanému Islamskému štátu (IS) a aby uzavrela základňu amerických vojsk v západonemeckom Ramsteine.

V texte tiež stojí, že športovci a ďalší prominenti v Nemecku aj v iných „križiackych krajinách“ sú teraz na „listine smrti“ Islamského štátu. Otázky vyvoláva už samotné tvrdenie, že takéto listy vôbec existujú. Nezodpovedá to totiž doterajším skúsenostiam európskych bezpečnostných síl s Islamským štátom, ktorý sa k útokom hlási iným spôsobom ako listami.

Gramatické chyby

Zvláštna je aj požiadavka na stiahnutie amerických vojsk z Ramsteinu, ktorá sa doteraz zo strany IS neobjavila.

Denník Die Welt upozorňuje aj na gramatickú stránku nemecky písaného textu, v ktorom sa objavuje rad gramatických chýb treba v písaní malých a veľkých písmen. Zložitejšie slová sú naproti tomu písané bezchybne.

Úrady aj z týchto dôvodov zatiaľ nevylučujú žiadnu možnosť. Mohlo ísť o útok IS alebo o osoby s organizáciou sympatizujúce. Preverujú sa ale aj možnosti útoku pravicových alebo ľavicových radikálov či extrémistických výtržníkov.

Autobus s futbalistami bundesligového Dortmundu v utorok večer cestou na domáci zápas štvrťfinále Ligy majstrov s Monakom poškodili tri explózie.

Zranenie ruky pri nich utrpel španielsky obranca Marc Bartra, ktorého previezli do nemocnice, kde sa podrobil operácii. Zranený bol aj jeden z policajtov, ktorý autobus sprevádzal.

Zadržaný bol zrejme členom IS

Spolková prokuratúra oznámila, že zadržaný Iračan je podozrivý z členstva v teroristickej organizácii Islamský štát (IS).

Vyšetrovatelia však dosiaľ nenašli dôkazy, ktoré by ho spájali s utorkovým útokom.

Zadržaný 26-ročný Abdul Beset A. sa údajne koncom roka 2014 pridal k IS v Iraku a viedol jednotku približne desiatich bojovníkov, ktorá sa zúčastnila na príprave únosov, vydierania a vrážd.

V marci 2015 cestoval do Turecka a podľa prokuratúry zostal v kontakte s členmi IS po tom, ako začiatkom roka 2016 dorazil do Nemecka.

Spolková prokuratúra požiada sudcu na pojednávaní o umiestnenie tohto muža do vyšetrovacej väzby pre uvedené obvinenia, nie však pre účasť na útoku v Dortmunde.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #bomba #Dortmund #Borussia Dortmund #podozrivý