USA zhodili v Afganistane najsilnejšiu nejadrovú bombu, zabili 36 radikálov

Spojené štáty v Afganistane prvýkrát použili svoju najsilnejšiu nejadrovú bombu GBU-43. Agentúre AP to povedal hovorca Pentagonu Adam Stump.

13.04.2017 19:52 , aktualizované: 14.04.2017 08:29
bomba, nejadrová bomba, matka všetkých bômb,... Foto:
Použitá bomba je známa ako "matka všetkých bômb".
debata (420)

Americká armáda bombu okolo 16:30 SELČ zhodila na jaskynný systém, ktorý mal v provincii Nangarhár pri hraniciach s Pakistanom slúžiť ako úkryt bojovníkov takzvaného Islamského štátu. V oblasti Nangarhár pri protiteroristickej operácii cez víkend zahynul jeden americký vojak.

Američania región spoločne so susednou provinciou Kunar označujú za hlavné pôsobisko IS v Afganistane sa 700 bojovníkmi. Afganské úrady hovoria až o 1 500 členoch IS. Bomba GBU-43 je so zhruba jedenástimi tonami výbušniny najničivejšou nejadrovou zbraňou v arzenále Spojených štátov a doteraz ju nikdy nepoužili.

Zbraň s GPS navádzaním prvýkrát testovali v marci 2003, tesne pred začiatkom vojny v Iraku. Pentagon potom skúmal, či je možné jej použitie v boji ospravedlniť, a dospel k záveru, že z hľadiska medzinárodného práva nejde o náhodne zabíjajúci prostriedok.

„Toto je správna munícia na elimináciu prekážok, ktorým čelíme, a na udržanie našej ofenzívy proti IS v pohybe,“ povedal agentúre Reuters šéf amerických a medzinárodných síl v Afganistane generál John Nicholson. Výsledok dnešnej operácia zatiaľ nie je známy.

„Ako terč sme vybrali systém tunelov a jaskýň, ktorý bojovníkom IS umožňuje voľný pohyb a uľahčuje im útoky na amerických vojakov,“ povedal hovorca Bieleho domu Sean Spicer. Podľa generála Nicholsona by mali prípravy zásahu minimalizovať nebezpečenstvo pre afganské a americké sily a „maximalizovať zničenie“ pozícií IS.

Použitá bomba je známa ako „matka všetkých bômb“, uviedla televízia CNN.

Nálet zabil 36 radikálov

Americký nálet na pozície radikálneho hnutia Islamský štát (IS) v Afganistane zabil 36 radikálov. Podľa agentúry Reuters to oznámilo afganské ministerstvo obrany.

„Žiadny civilista sa nezranil, zničili sme základňu, odkiaľ IS v provincii podniká útoky,“ uviedol hovorca afganského ministerstva obrany. Reuters poznamenal, že informácie o tom, že nálet sa obišiel bez civilných obetí, nebolo zatiaľ možné nezávisle overiť.

420 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #bomba #USA #GBU-43 #nejadrová bomba