Veľká noc v Bielom dome: Trumpovci bez vajec? Spicer ako zajačik?

Tento rok vo februári dostal americký prezident Donald Trump naliehavé varovanie, ktoré mu pripomenulo kľúčový termín, ktorý by mu mohol uniknúť. "Termín pre posledné objednávky veľkonočných vajec sa blíži," znela správa zaslaná prostredníctvom twitteru Trumpovi, prvej dáme Melanii Trumpovej a jeho dcére Ivanke Trumpovej. "Ozvite sa, prosím!"

14.04.2017 10:14
debata (12)

Ako napísal spravodajský server New York Times, túto správu zaslala firma Wells Wood Turning & Finishing, ktorá tradične dodáva pamätné drevené vajcia na každoročné tradičné gúľanie vajec v Bielom dome. Táto akcia má už 138 rokov dlhú tradíciu a v minulom roku pritiahla na južný trávnik 35 000 ľudí.

Zamestnanci firmy sídliacej v Buckfield v Maine chceli zistiť, či majú Trumpovci v pláne naďalej rozdávať drevené vajcia ako darčeky na párty, a či vôbec chcú pokračovať v tradícii gúľania vajíčok v Bielom dome. Začiatkom marca Biely dom oznámil, že gúľať sa bude – konkrétne na veľkonočný pondelok – a čoskoro nasledovala tiež rýchla, objednávka drevených vajec.

Veľkonočná neistota v Bielom dome

V tom čase už neistota okolo konania tradičnej akcie, pri ktorej deti súťažia v gúľaní vajec drevenou lyžičkou po trávniku, nedosahovala takých rozmerov, ako pochybný zákaz vstupu do USA pre cudzincov vybraných krajín či zákon o zdravotnej starostlivosti, však bola značne citeľná.

Dokáže Biely dom, ktorý sa potýka s pomalým najímaním zamestnancov a v ktorom navyše nie je trvalo zastúpená prvá dáma, pripraviť najväčší a verejnosťou najsledovanejšie udalosť roka?

„Ide o najvýznamnejšiu akciu pre verejnosť, aká sa v Bielom dome každoročne koná, a Biely dom i jeho prvá dáma sú hodnotení podľa toho, ako dobre sa im podarí ju zvládnuť,“ povedala Melinda Batesová, ktorá organizovala gúľanie veľkonočných vajec osem rokov počas vlády prezidenta Billa Clintona.

„O Trumpovcov mám celkom obavy, pretože zatiaľ personálne neobsadili niekoľko kľúčových postov, a táto akcia potrebuje plné nasadenie všetkých,“ dodala.

Dobrá organizácia je základ úspechu

Akýkoľvek druh pohromy či katastrofy počas niektorej z akcií v Bielom dome patrí medzi nočné mory prezidentov aj ich štábu. Počas prvého roka v Bielom dome sa napríklad Barack Obama dočkal ostrej kritiky za nedostatočnú bezpečnosť, keď sa dvom pseudocelebritám z reality šou podarilo preniknúť na štátnu večeru na počesť indického premiéra a jeden z týchto votrelcov si dokonca potriasol rukou s Obamom.

Neskorý začiatok príprav na veľkonočné gúľanie môže znamenať menšiu a menej ambicióznu akciu ako v uplynulých rokoch. Tento rok na nej môže byť len polovica klientov, len zlomok dobrovoľníkov pomáhajúcich s usporiadaním pretekov v gúľaní a vojenská kapela namiesto hviezd ako je Justin Bieber, Ariana Grande, Idina Menzelová či Silent, ktorí vystupovali počas minulých rokov.

Bude Spicer veľkonočný zajačik?

Oficiálni činitelia Bieleho domu počas uplynulých týždňov neodpovedali na žiadne otázky týkajúce sa gúľania vajec, hoci túto akciu zvyčajne Biely dom hlasno a nadšene propaguje. Neposkytli ani základné informácie, vrátane toho, koľko ľudí sa jej má zúčastniť.

A tak nie je ani známe, či sa Sean Spicer, tlačový hovorca Bieleho domu, znovu objaví ako veľkonočný zajačik. Túto rolu si už raz vyskúšal – v čase, keď pred desiatimi rokmi v Bielom dome sídlil George Bush mladší a Spicer bol poradca pre štátny obchod.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #Melania Trumpová #Ivanka Trumpová