Francúzsko žiada zrušenie imunity Le Penovej kvôli asistentom

Francúzska justícia požiadala Európsky parlament o zrušenie imunity líderky francúzskych nacionalistov, europoslankyne a prezidentskej kandidátky Marine Le Penovej, ktorá je vyšetrovaná pre podozrenie z fiktívneho zamestnávania svojich spolustraníkov ako poslaneckých asistentov. Uviedla to agentúra AFP s odvolaním sa na súdne zdroje.

14.04.2017 11:09
Marine Le Penová Foto: ,
Marine Le Penová.
debata (33)

Francúzski vyšetrovatelia sa od marca márne snažia si Le Penovú predvolať na výsluch. Politička, ktorá má v blížiacich sa prezidentských voľbách nádej na postup do rozhodujúceho druhého kola, to s odvolaním práve na svoju imunitu ignoruje.

Úrady majú podozrenie, že niektorí členovia FN poberali plat ako asistenti od europarlamentu, v skutočnosti pracovali pre krajne pravicovú stranu. Europarlament po šéfke FN požaduje vrátiť asi 339 000 eur. Polícia už obvinila dvoch asistentov poslancov Le Penovej. Obštrukcie s výsluchy kladie aj europoslankyňa FN Marie-Christine Boutonnetová.

Le Penová akékoľvek obvinenia zo zneužitia odmieta a tvrdí, že sa stala obeťou špinavých politických intríg pred nadchádzajúcimi voľbami.

Európsky parlament už začiatkom marca čiastočne zbavil Le Penovú imunity na žiadosť francúzskej justície, ale pre iný prípad. Hrozí jej stíhanie za to, že zverejnila na twitteri zábery ukazujúce hrozné praktiky takzvaného Islamského štátu. Dopustila sa tak v decembri 2015 možno trestného činu, akým je zverejňovanie záberov s krutým obsahom. Politička vinu popiera.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Marine Le Penová