Poľsko dúfa v návštevu prezidenta Trumpa vo Vroclavi

Poľsko dúfa v krátku júlovú návštevu amerického prezidenta Donalda Trumpa. Poľský minister zahraničných vecí bude o tomto pláne hovoriť počas svojej návštevy Washingtonu na budúci týždeň, povedali agentúre Reuters poľské vládne zdroje.

14.04.2017 13:32
debata (8)

Trump by sa mal v dňoch 7.-8. júla zúčastniť v Nemecku na summite skupiny 20 najväčších ekonomík. Poľsko dúfa, že by sa ešte predtým mohol zastaviť vo Vroclavi, kde sa v tom čase bude konať konferencia o transatlantických hodnotách demokracie, prosperity a bezpečnosti (Wroclaw Global Forum 2017).

„Poľsko sa usilovne snaží dostať sem Trumpa, aj keby to bola iba krátka návšteva,“ citovala agentúra Reuters svoj vládny zdroj. Iný vládny zdroj povedal, že Trumpova návšteva by znamenala veľa pre obraz Poľska v zahraničí.

Poľsko prichádza s touto diplomatickou ofenzívou po tom, ako jeho prezident Andrzej Duda vo štvrtok v cvičnom priestore Orysz slávnostne privítal 1100 príslušníkov mnohonárodného kontingentu síl NATO pod vedením USA, ktoré prišli posilniť východné krídlo aliancie.

Poľská konzervatívna, euroskeptická vládnuca strana Právo a spravodlivosť je neochvejne transatlantická a nástup Trumpovej pravicovej vlády privítala oveľa srdečnejšie ako mnohé iné vlády v Európe.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Donald Trump