Polícia zadržala 3 osoby podozrivé z prípravy útoku v Dortmunde

Nemecká polícia zadržala tri osoby podozrivé z napomáhania islamistickému militantovi pri príprave bombového útoku, ktorého terčom mali byť policajti alebo vojaci.

15.04.2017 08:01
debata (12)

Na svojej webstránke o tom v piatok informoval nemecký týždenník Focus.

S odvolaním sa na šéfa prokuratúry v severonemeckom meste Celle časopis napísal, že zatykače boli vydané na dvoch mužov a jednu ženu – podozrivých z prípravy závažného násilného činu voči štátu.

Focus ďalej uviedol, že trojica podozrivých vo veku 25–27 rokov pochádza z Afganistanu, Turecka a Nemecka. Zadržaní a následne vzatí do väzby boli vo štvrtok večer.

Podľa Focusu však nič nesvedčí o tom, že by sa tieto zadržania týkali utorňajšieho útoku na autobus futbalistov Borussie Dortmund či decembrového útoku na vianočný trh v Berlíne.

Zadržané osoby sú podozrivé z poskytnutia podpory Nemcovi, členovi extrémne konzervatívnej vetvy islamu, ktorého polícia zadržala ešte vo februári. Tento muž sa neskôr priznal k tomu, že plánoval vlákať policajtov či vojakov do pasce a následne ich zabiť pomocou podomácky vyrobenej bomby.

Nemecké úrady sú v stave zvýšenej pohotovosti už od decembra, kedy pri útoku kamiónom na vianočný trh v Berlíne prišlo o život 12 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia.

K ďalšiemu útoku na území Nemecka došlo v utorok večer. Tri explózie zasiahli autobus futbalového tímu Borussia Dortmund v čase, keď sa hráči viezli z dortmundského hotela na úvodné stretnutie štvrťfinále futbalovej Ligy majstrov 2016/2017 s AS Monaco.

Pri tomto útoku utrpel zranenia hráč Borussie, španielsky stopér Marc Bartra a tiež policajt, ktorý autobus sprevádzal na motorke.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #výbuch #Dortmund