Z Iraku hlásia chemický útok chlórom, zranených je 7 vojakov

Z irackého Mosulu je hlásený chemický útok. Podľa prvých správ tam zaútočili radikáli z tzv. Islamského štátu (IS) chlórom.

15.04.2017 15:55
debata (51)

Niekoľko vojakov potrebovalo ošetrenie. S odvolaním sa na nemenovaný zdroj z irackej protiteroristickej jednotky o tom informovala agentúra AP.

IS podľa nej použil v noci raketu nesúcu chlór pri útoku na štvrť Anbár v západnom Mosule. Sedem vojakov malo dýchacie ťažkosti a bolo ich treba ošetriť v poľnej nemocnici.

O západný Mosul sa bojuje od februára, východná časť mesta je od islamistov oslobodená od januára. IS ustupuje pred irackými jednotkami a snaží sa ubrániť svoju poslednú baštu v Iraku. Už v minulých dňoch sa objavili informácie, podľa ktorých bojovníci IS ostreľujú spätne tie časti mesta, odkiaľ ich vojsko vytlačilo. AP oznámila, že zhruba polovica západného Mosulu je oslobodená.

Správa o použití chemikálie prichádza z Iraku len niekoľko dní po chemickom útoku, pri ktorom v Sýrii 4. apríla zomrelo vyše 80 ľudí. Z útoku je podozrivá sýrska armáda, ktorá to ale popiera rovnako ako jej hlavný spojenec, Rusko. V Sýrii bol podľa prvého vyšetrovania zrejme použitý Sarin, avšak prípad sa stále preveruje.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #IS #chemincký útok