Raketa Severnej Kórey explodovala hneď pri štarte

Raketa, ktorú sa dnes Severná Kórea pokúsila odpáliť z východného pobrežia krajiny, vybuchla pri odpaľovaní, zhodli sa na tom predstavitelia USA a Južnej Kórey.

16.04.2017 06:15 , aktualizované: 08:14
South Korea Koreas Tensions Foto: ,
Juhokórejčania sledujú televízne spravodajstvo na železničnej stanici v Soule, ktoré informuje o odpálení rakety zo susednej KĽDR.
debata (119)

Bližšie neurčená strela odpálená Kórejskou ľudovodemokratickou republikou (KĽDR) „vybuchla takmer okamžite“, potvrdilo Tichomorské velenie americkej armády (USPACOM).

Zatiaľ stále nie je jasné, aký typ rakety KĽDR z mesta Sin-pcho (Sinpo) na východnom pobreží odpálila, ale Washington aj Soul usilovne pracujú na tom, aby zistili, o akú raketu išlo.

Severná Kórea pravidelne odpaľuje rakety krátkeho doletu, vyvíja však aj strely stredného a dlhého doletu s cieľom zasiahnuť americké jednotky pôsobiace v Ázii, ale aj samotnú americkú pevninu.

Neúspešný pokus o odpálenie rakety prišiel len pár hodín predtým, ako lietadlo amerického viceprezidenta Mika Pencea pristálo v Južnej Kórei. Pracovná návšteva Soulu sa okrem iného zameriava na upokojenie spojencov v súvislosti s nedávnymi udalosťami, ktoré Washington označil za severokórejskú agresiu.

Napätie na Kórejskom polostrove sa zvýšilo v dôsledku rozvíjania raketového a jadrového programu KĽDR, s čím súvisia i doposiaľ najväčšie spoločné manévre USA a Južnej Kórey či vyslanie údernej skupiny amerických vojenských plavidiel do tohto regiónu.

Trump o neúspešnom odpálení rakety v KĽDR vie, viac to nekomentuje

Americký prezident Donald Trump si je vedomý, že Severná Kórea sa neúspešne pokúsila o raketový test, vyhlásil v sobotu minister obrany USA Jim Mattis.

„Prezident a jeho vojenský tím sú informovaní o najnovšom neúspešnom pokuse Severnej Kórey o odpálenie rakety,“ oznámil Mattis. Dodal, že Trump k tomu nemá viac čo povedať.

119 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Južná Kórea