Erdogan verí, že sa Turci v referende rozhodnú správne

Dnešné referendum nie je obyčajné hlasovanie, ide v ňom o viac. Povedal to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, keď v Istanbule odovzdal svoj hlas v referende, v ktorom sa majú Turci vysloviť k navrhovanej ústavnej zmene. Tá má posilniť prezidentovej právomoci a zmeniť politický systém z parlamentného na prezidentský.

16.04.2017 12:30 , aktualizované: 14:19
erdogan, turecko Foto: ,
Prezident Recep Tayyip Erdogan
debata (2)

„Usporiadali sme referenda aj v minulosti. Toto je ale o novom správnom systéme pre Tureckú republiku. Ide o voľbu zmeny a spoločenskej premeny,“ povedal Erdogan novinárom.

Dodal, že dúfa, že národ urobí „očakávané“ rozhodnutie. „Musíme urobiť mimoriadne rozhodnutie. Verím v demokratický zdravý rozum svojho národa,“ vyhlásil prezident. Miestnosť, kam prišiel hlasovať s manželkou Emine a dvoma vnúčatami, strážili strážcovia s automatickými zbraňami. Prezidenta zdravil dav ľudí, ktorí si Erdogana fotografovali.

Prieskumy počítajú s tesným prijatím navrhovaných zmien, vďaka ktorým by sa mohol Erdogan udržať pri moci do roku 2029.

Čavušoglu kritizoval nemenované krajiny za pokus ovplyvniť referendum

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu kritizoval dnes nemenované krajiny za pokus ovplyvniť prebiehajúce historické referendum o posilnení právomocí hlavy štátu.

Čavušoglu po odvolení v provincii Antalya pred novinármi vyhlásil, že niekto „zo zahraničia sa pokúšal hovoriť tureckému národu, čo má robiť… Dnes ale rozhodne náš národ“.

Turecký minister nespresnil, o kom sa zmieňuje. Agentúra AP ale pripomenula, že Turecko má napäté vzťahy s niektorými európskymi krajinami, najmä Nemeckom a Holandskom.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil obe tieto krajiny za nacistické, pretože nedovolili tureckým ministrom agitovať na svojom území za referendum.

Turecký premiér Binali Yildirim po odvolení v provincii Izmir novinárom povedal, že „bez ohľadu na výsledok ho budeme brať s veľkou úctou. Rozhodnutie nášho národa je najkrajším rozhodnutím“. Dav prítomný vo volebnej miestnosti odmenil Yildirima skandovaním: „Turecko je na teba hrdé.“

Ľudia referendum vnímajú rôzne

Agentúra AP oslovila niekoľkých ľudí pred volebnými miestnosťami v Istanbule.

„Sme tu preto, aby sme povedali ‚nie‘ pre našu krajinu, pre naše deti a vnúčatá,“ uviedol bývalý daňový úradník Murtaza Ali Turgut.

„Nechcem nastúpiť do autobusu, ktorý nemá brzdy. Systém jedného muža je práve takýto,“ povedal Husnu Yahsi, ďalší z voličov.

„Áno, áno, áno! Náš vodca je pre nás darom od Boha. Vždy ho budeme podporovať. Dobre vládne,“ zdôraznil zas stúpenec reforiem Mualla Sengul.

Opozícia tvrdí, že polícia bráni jej pozorovateľom v práci

Polícia bráni volebným pozorovateľom prokurdskej opozičnej Ľudovodemokratickej strany (HDP) v ich práci počas dnešného referenda o ústavných zmenách v Turecku.

Poslankyňa Ziya Pirová agentúre DPA telefonicky z volebnej miestnosti v prevažne kurdskom meste Diyarbakir povedala, že policajti vyviedli pozorovateľov HDP a takisto opozičnej Republikánskej ľudovej strany (CHP) z jednej z volebných miestností. Argumentovali, že na identifikačných štítkoch mali okrem mena aj logo svojej strany, používanie symbolov strán vo volebných miestnostiach je však v deň volieb je zakázané.

Podobné prípady boli hlásené aj z iných miest v juhovýchodnom Turecku, kde žije kurdská menšina. „Cielene idú voči HDP a CHP, teda proti táboru ‚nie‘. Hľadajú dôvody, aby pri urnách nemohli byť žiadni pozorovatelia,“ uviedla Pirová.

Podľa nej sú všade vo volebných miestnostiach a na všetkých poschodiach policajti, ktorí by tam vôbec nemali byť. „Prehľadávajú vrecká a hľadajú karty volebných pozorovateľov. Na kartách CHP je jej logo, na našich pečiatka HDP. Pozorovateľov vezmú na policajnú stanicu a spíšu zápisnicu. Potom ich prepustia, ale to môže trvať niekoľko hodín. Za ten čas nie je nikto z HDP a CHP pri urnách,“ opísala situáciu Pirová. Obe strany sa preto snažia zmeniť podobu identifikačných kariet.

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vyslala do Turecka 11 zahraničných odborníkov. V krajine okrem toho od 25. marca pôsobí na pozvanie vlády 24 dlhodobých medzinárodných pozorovateľov OBSE.

Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZRE) je zastúpené 20 pozorovateľmi. Predstavitelia oboch organizácií však môžu robiť iba náhodné kontroly. OBSE a PZRE zverejnia v pondelok v Ankare svoju správu o priebehu referenda.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #referendum #Recep Tayyip Erdogan