Pápež odsúdil útok v Sýrii, vyzval na mier

Katolíci musia mať vieru, aby čelili nepriazni osudu, vyhlásil dnes pápež František k desaťtisícom veriacich na Námestí svätého Petra vo Vatikáne počas omše Zmŕtvychvstania Pána, po ktorej predniesol veľkonočné posolstvo Urbi et Orbi (Mestu a svetu).

16.04.2017 15:30
debata (6)

„V tejto zemi bolesti, tragédií, uprostred toľkých katastrof nám viera vo vzkrieseného Krista dáva zmysel,“ povedal pápež.

Tradične však nekáže počas omše na Veľkonočnú nedeľu. Svoje úvahy odhalí v posolstve Urbi et orbi, poznamenala agentúra AP.

František vo svojom improvizovanom prejave uviedol, že v sobotu telefonoval s istým chorým mužom a povedal mu, že pre jeho chorobu neexistuje „žiadne vysvetlenie“. Ale pripomenul mu, že aj Ježiš musel trpieť na kríži.

„Nikto sa nás nepýta, či sme spokojní s tým, čo sa deje na svete. Ste pripravení niesť tento kríž?“ pýtal sa pápež. Veľká noc je podľa jeho slov „viac než oslava s množstvom kvetov“. Svoj prejav zakončil prosbou: „Keď dnes pôjdete domov, zopakujte si: Kristus vstal z mŕtvych.“

Keď František dokončil svoju kázeň, spustil sa silný dážď, poznamenala agentúra DPA.

Po omši pápež nasadol do svojho papamobilu a zdravil ľudí na námestí. Potom predniesol svoje veľkonočné posolstvo Urbi et Orbi. Odsúdil sobotňajší bombový útok na konvoj autobusov s evakuantmi čakajúci na vstup do sýrskeho mesta Aleppo, ktorý si vyžiadal 112 mŕtvych.

„Včera došlo k najnovšiemu opovrhnutiahodnému útoku na utekajúcich utečencov,“ povedal František. Vyzval na mier aj v iných vojnou spustošených krajinách, podporil dialóg vo svojej rodnej Latinskej Amerike, spomenul obete terorizmu, vojny, represívnych režimov, hladomor a vyjadril nesúhlas s nezamestnanosťou mladých ľudí v Európe.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Sýria